Konyha

Guacamole lett a két és fél kilós avokádóból

A világ legnagyobbjaként ismert el a Guinness Világrekordok egy 2,54 kilogrammos avokádót, amely a Hawaii-szigeteken termett.

A helyi sajtó szerint a Maui szigetén élő Pokini család nemrég kapta meg a szervezettől a hivatalos igazolást a világrekordról. A gyümölcs akkora, mint a családban élő 12 éves fiú feje. A gyümölcsnől guacamole (avokádókrém) lett.

Egy átlagos avokádó mindössze 170 grammos a Guinness szerint.

Fotó: iStock.com/NatashaPhoto

A családfő, Mark Pokini 10 éve ültetett el egy Oahu szigetéről származó avokádómagot, a belőle nőtt hatméteres fa szokatlanul nagy méretű gyümölcsöket terem.

A Pokini család már tavaly is el akart ismertetni világrekordként egy hasonló méretű termést, de akkor az elvárt dokumentáció hiányában meghiúsult a próbálkozás.

A család szerint lehet, hogy nemsokára megdől a rekord, mert a fán további hatalmas avokádók növekednek.

A tápanyagokban gazdag avokádó botanikailag gyümölcsnek, a gasztronómiában zöldségnek és gyümölcsnek számít, de magas vitamin- és antioxidáns-tartalma miatt gyógynövényként is számon tartják.

Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, telítetlen zsírsavakban gazdag, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz.
Az érett gyümölcsben káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is megtalálható.

A gyümölcs magjából gyógyszirupot állítanak elő, amely alkalmas reumatikus fájdalmak enyhítésére. Az avokádó olaj táplálja a száraz, öregedő bőrt. Magas A-vitamin- és E-vitamin-tartalmának köszönhetőben jó az ekcéma kezelésére is.