Konyha

Együnk halászlevet Tatán!

Szombaton kora reggeli látványhalászattal kezdődik Tatán a Öreg-tavi Halászfesztivál. Az Esterházy-kastély kertjében zajló programon a régió több pontjáról érkező halfőző mesterek a térségre jellemző halászlevekkel, sült hallal várják az érdeklődőket.

A hétvégén ismét a gasztronómiáé lesz a főszerep a tatai Öreg-tó partján. Az Öreg-tavi Nagy Halászfesztivált 2019. október 18-20. között rendezik meg a Kastélytéren.

Halászlét főznek a szabadban. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A rendezvény azonban nem csak a gasztronómiáról szól. A látogatók megismerkedhetnek a halfogás történetével és tudományával, a tradicionális halászati eszközök bemutatója pedig a régmúlt halászszokásait eleveníti fel.

A halfogyasztást népszerűsítő gasztronómiai esemény csaknem két évtizedes múltra tekint vissza. Az izgalmas ismeretterjesztő programok, a kitűnő étkek és borok után a szórakozás sem maradhat el. A fesztivál szabadtéri kiegészítő programokat kínál vásári forgataggal, vidámparkkal, változatos színpadi műsorokkal és hangulatos koncertekkel, a felejthetetlen élményekről pedig a bulisátor gondoskodik majd. .

A tatai Öreg-tó Magyarország egyik legidősebb mesterséges tava, amely az Által-éren épített völgyzárógát segítségével jött létre. A hozzá tartozó mocsárrendszerrel a középkorban a tatai vár védelmét szolgálta. Zsigmond és Mátyás idejében hal- és vadbősége miatt vált kedvelt királyi pihenőhellyé.

A népünnepélynek számító lehalászást az 1800-as évek végén kezdték el. A hálóvetés idővel társasági eseménnyé vált, a hagyományt 2001-ben elevenítették fel először.