Konyha

Blini - palacsinta orosz módra

A palacsintát mindenki szereti. Ezekből az édes vagy sós töltelékkel töltött vékony, kerek tésztákból bármikor képesek lennénk hatalmas mennyiséget magunkba tömni. Főleg a különleges ízesítésekből.

Számtalan palacsinta-változat létezik, hiszen minden nemzetnek megvan a sajátja. A lapos, és viszonylag könnyen, gyorsan készíthető szénhidrátforrásnak számító, laktató lepényételek a legtöbb konyhakultúrában hamar kialakultak, és egyszerűségüknél, valamint olcsóságuknál fogva nem is koptak ki a mindennapos gasztronómiából.

Fotó: Shutterstock

A blini az orosz palacsinta. Készítési módja sokban különbözik a mi általunk ismert verziótól, az övéké ugyanis kelesztett. Tradicionálisan hajdinalisztből készítették, ám manapság elterjedtebb a búzalisztből sütött változata. Tésztájába tehetnek burgonyát, vagy almát, ünnepekkor pedig mazsolát vagy szárított-aszalt gyümölcsöt.

Története régi időkre nyúlik vissza, az orosz és a szláv konyha egyik alapvető étele, mindenki ezt eszi. Hagyományosan a nagyböjtöt megelőző hetekben kerül az asztalra, de akár jelentősebb alkalmak esetén, mint például az esküvő is megsütötték a vendégeknek.

Blinit sütni nem egyszerű, a kerek kis lepények olyan vékonyak, amilyenek elképzelni lehet és számtalan töltelékkel ízesíthető. Tálalják édesen, bogyós gyümölcsökből készült lekvárral, de vannak, akik sósan kedvelik és tejföllel, kaviárral és lazaccal töltik.

Hozzávalók:
12 dkg hajdinaliszt
12 dkg búzaliszt
2 dkg szárított élesztő
5 dkg olvasztott vaj
2 tojás
kb. 7 dl tej
3 dkg cukor
csipetnyi só

Az élesztőt a cukorral langyos tejben felfuttatjuk, majd hozzáadjuk és elkeverjük a hajdinalisztet. Meleg helyen egy órán át kelesztjük. Közben a tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk. A sárgáját, a tejföllel, a tejszínnel, a sóval és a búzaliszttel a tésztához dolgozzuk. A fehérjét pedig kemény habbá verjük és óvatosan szintén a tésztához adagoljuk. Az egészet ismét, legalább két órát kelesztjük. Süthetjük vékony, nagyalakú formában, de készíthetünk belőle kisebb, pár centi átmérőjű pufi korongokat is.