Konyha

Kidobod, pedig nem kellene!

Zöldségnél, gyümölcsöknél és a húsoknál is akadnak olyan részek, amelyek némi tisztítás után a kukában landolnak. Jó esetben komposztra kerülnek. Pedig nem kellene, mert hasznos és finom alapanyagok.

Valahogy elfelejtettük azt, hogy az alapanyagok minden részét hasznosítsuk. Pedig ezzel nem csak megtiszteljük a természetet, amelytől elvettük, hanem spórolunk is vele. Ilyen például a brokkoli, amelynek szárát egy mozdulattal levágjuk és kihajítjuk, csak a virágját használjuk. Pedig a szára ugyanolyan finom és használható. Nem kell mást tenni vele, mint vékonyan meghámozni, ha azt látjuk, hogy keményebb. A zsengébb szárakat pedig meg sem kell hámozni. Belefőzhetjük a levesbe, de akár párolt vagy sült zöldségnek is kiváló.

Számos konyhai alapanyag egy része hulladékként végzi. Fotó: shutterstock/Victority

A fehérrépa és az új zeller zöldje is értékes fűszer. Ha nem tudjuk azonnal felhasználni, akkor érdemes becsomagolni és a mélyhűtőbe tenni. Még csak fel sem kell aprítani, mert, amikor megfagy, könnyedén letörhetünk belőle annyit, amennyire szükségünk van és egy mozdulattal apróra is morzsolhatjuk. Még a sárgarépa zöldjét is felhasználhatjuk, kiváló salátákba, de főzve is finom.
Az újhagyma zöldjét is sokan eldobják, pedig nagyon finom része, amelyet apróra darabolva salátákba, ragukba vagy akár levesbe is érdemes bele tenni.
A karalábé levele kiváló alapanyag, mégis a szemetesbe kerül. Pedig leforrázva tölthetjük darált hússal vagy akár zöldségekkel is. Különböző szószokkal vagy salátával remek étel.
Az alma héja is általában veszendőbe megy a csutkájával együtt. Pedig csak egy kis vízbe kell dobni némi fahéj társaságában és addig főzni, a míg a héjának eltűnik a színe. Ezután leszűrve és mézzel édesítve kiváló házi almateát kortyolgathatunk.
A vöröshagyma száraz héja pedig egyenesen gyógyszer. Forró vízben kell főzni néhány percig és mézzel teaként fogyasztva köhögéscsillapító.
Furán hangzik, de a sült hús megmaradt csontjai is újra hasznosíthatók. Nagyon finom leves lesz belőlük, ha hideg vízbe dobjuk őket és egész borssal, némi sóval 1-2 órán át főzzük. Ezután már csak leves zöldségeket kell tenni bele és amint megpuhulnak, kész a finom leves. Különleges lesz az íze, mert a sült hús fűszereinek íze is benne lesz a levesben.