Konyha

A három legjobb sütőtökkrémleves

Az ősz kedvenc zöldségéből számtalan étel készíthető. De az egyik legismertebb formája a krémleves, amelynek számos változatát készítik. Most a három legjobbat, legfinomabbat mutatjuk meg.

Sütőtökrémlevest készíteni nem bonyolult konyhatechnikai tudomány. Egyetlen olyan hozzávaló szükséges, amelyet korábban kell elkészíteni és ez a húsleves alaplé. De ma már pótolhatjuk ennek meglétét bio és mentes leveskockával is.

Számtalan módon elkészíthető a sütőtökkrémleves. Fotó: shutterstock/KarepaStock

A levest készíthetjük nyers és sült sütőtökből is. ám, ha gyors és finomabb eredményt szeretnénk, akkor érdemesebb sült sütőtököt használni. Ennek az is az előnye, hogy a megmaradt sült sütőtök nem vész kárba és gyorsan hasznosítani tudjuk leves formájában.
A sütőtökkrémlevest számtalan formában ízesíthetjük, akár sósan, akár édesen. Az alapja azonban ugyanaz. Ha sült sütőtökből készítjük, akkor olvasszunk olajat vagy zsírt egy fazékban, majd tegyük bele egy fej kockákra vágott vöröshagymát. Pároljuk meg rajta, majd öntsük fel az alaplével. Ezután szórjuk bele a sült sütőtököt, amelyet meghámoztunk. Forraljuk össze és botmixerrel alaposan turmixoljuk át.
Ha nyers sütőtökből készítettük, akkor a párolt hagymás alapra dobjuk rá az összekockázott tököt. Pároljuk addig, amíg félpuha lesz, majd öntsük fel alaplével és addig főzzük, amíg a tök megpuhul. Ezután turmixoljuk.
Ezt az alapot ízesíthetjük tejszínnel, tálalhatjuk sajtreszelékkel a tetején, de remekül passzol hozzá a tökmagolaj és a pirított tökmag is a tetején.
Készíthetjük körtés-gyömbéres változatban is. Akkor főzzük bele a körtét a sütőtökkel együtt. Fűszerezzük gyömbérrel és egy kevés chili porral.
A narancsos-mézes változathoz a tökkel együtt belefőzünk egy almát is, majd adunk hozzá kifacsart narancslét, mézet, ízlés szerint és habtejszínnel dúsítjuk. Mazsolával megszórva tálaljuk.