Konyha

Időtakarékos ebéd, akár hétköznapokra is

Az elfoglalt háziasszonyok egyik nagy segítsége, ha egy főzéssel több étel is elkészíthető. Ilyen például az, ha nagyobb mennyiségben pörköltet készítünk és másnap csak palacsintát sütünk hozzá.

A pörköltből hortobágyi húsos palacsinta egy jól ismert módszer és recept a sütés-főzés egyszerűsítéséhez, de a húsleves is ilyen étel, ugyanis a benne lévő húsból és zöldségekből számos második fogás elkészíthető. Például vadas, húspástétom vagy paradicsomos húsgolyók. Most egy különlegesebb főfogást is készíthetünk belőle az alábbi recept segítségével.

Ehhez csak tegyük oda főni a húslevest csirkéből. Ha lehet használjunk grill csirke méretű egész csirkét hozzá. Dobjunk a levébe sót és pár szem egész fekete borsot. Amikor a hús félig puha tegyünk bele bőven répát, petrezselymet, zellergumót, vöröshagymát, fokhagymát, karalábét. A végén tehetünk bele egy kis sáfrányt vagy ha az nincs, akkor kurkumát.

A főtt csirkét szedjük ki és tegyük egy tálba. Citromos mártással és barna rizzsel tálaljuk. Amíg fő a húsleves készítsünk mártást és köretet. Főzzünk ki barna rizst.

A húslevesből kétféle étel is készíthető. Fotó: shutterstock/ungvar

A mártás hozzávalói:

8 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, fél citrom leve, 2 tojás sárgája, só, fehér bors

Elkészítése:

A vajat melegítsük meg egy serpenyőben.
Tegyük bele a lisztet, keverjük el alaposan.
Engedjük fel 4 dl húslevessel és kevergessük addig, amíg besűrűsödik.
Fűszerezzük és tegyük bele a citrom levét.