Konyha

Ma van a veganizmus világnapja

25 éve, azaz 1994-től kezdve ezen a napon, november elsején ünneplik a vegánságot világszerte.

A veganizmus világnapja az Egyesült Királyságban 1944-ben megalakult Vegánok Társaságának az 50. évfordulójára megszületett emléknap. A „vegán” kifejezést Donald Watson, a Társaság társalapítója a vegetáriánus szóból alkotta meg. A két kifejezés közti fő különbség eleinte csak abban mutatkozott meg, hogy a vegánok nem fogyasztottak tejterméket. Később azonban ez kiterjedt a tojásra és a mézre is. 1951-re az étrend mellett egy komplett filozófia jelent meg a veganizmus mögött: az állatok kizsákmányolásának, velük szembeni kegyetlenség elutasítása.

Fotó: iStock.com/YelenaYemchuk

A brit Vegán Társaság hivatalos definíciója szerint: „A veganizmus egy olyan filozófiai és életmódbeli irányzat, amely arra törekszik – amennyire lehetséges és praktikus –, hogy kizárja az állatok kizsákmányolásának, kihasználásának minden formáját illetve a velük szemben elkövetett kegyetlenségeket étkezési, ruházkodási vagy más célokból, továbbá támogatja az állatok kihasználásától mentes életforma és alternatívák növekedését, népszerűsíti az emberekre, az állatokra és a környezetre gyakorolt pozitív hatásait. Étkezési szempontból pedig kizárja az összes részben vagy teljesen állati eredetű alapanyagot”.

A veganizmus egy kis létszámból induló, de folyamatosan növekvő mozgalom, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte. Számos országban nyíltak és nyílnak kifejezetten vegán éttermek, és az élsportolók között is sokan követik ezt a filozófiát. Az egyre növekvő igényeket kielégítendő az élelmiszeripar is folyamatosan bővíti a vegán termékek gyártásának listáját.

A helyesen megtervezett vegán étrendről kiderült, hogy védelmet nyújt sok degeneratív betegség, köztük a szívbetegség ellen, és az Amerikai Dietetikai Szövetség (ADA) és a Kanadai Dietetikusok (Dietitians of Canada) szerint az életciklus bármely szakaszában alkalmazható.

Fotó: iStock.com/ undrey

Ennek az étrendnek általában magasabb az étrendi rost, magnézium, folsav, C-vitamin, E-vitamin, vas és növényi hatóanyag tartalma; és alacsonyabb a kalória, telített zsír, koleszterin, hosszú szénláncú omega-3 zsírsav, D-vitamin és B12-vitamin tartalma. Mivel a növényi ételek általában nem tartalmaznak jelentős mennyiségű B12-t, a kutatók egyetértenek abban, hogy a vegánoknak B12-vel dúsított ételeket szükséges enniük vagy naponta táplálékkiegészítőt szedniük. És bár a vegán életmódot sokan azonosítják „csupán” a növényi étrenddel, fontos kiemeli, hogy máig alappillére, eszmei, ideológiai gyökere az állatok védelme.