Konyha

Mit választanak idén a halat kedvelők?

A csuka, a süllő és a német bucó versenyez az év hala címért.

A Magyar Haltani Társaság közleménye szerint megkezdődött a szavazás a 2020-as év haláról, amelynek célja “őshonos halaink ismertebbé tétele”.

Süllő egy halász kezében Badacsonytomajban (MTI Fotó: Varga György)

A Magyar Haltani Társaság folytatva a hagyományokat, a 2020-as évben is három fajt állított jelöltként, közülük kettő fogható, egy védett. A nyertes természetesen az lesz, amelyik a társaság tagjaitól, és minden, határainkon innen és túl lakó, halakat ismerő, halakat szerető érdeklődőtől a legtöbb szavazatot kapja 2019. december 31. déli 12 óráig.

Az egyik jelölt az álló- és lassú folyású vizeket kedvelő csuka. A ragadozó főként a vízinövényekben gazdag vizekben fordul elő. Hatalmas szájáról és egészen hátul elhelyezkedő hátúszójáról könnyen felismerhető.

A süllő szintén ragadozó. Jelentős állományai élnek közepes és nagyobb folyókban és tavakban, de az iszapos medrű, oldott oxigénben szegény vizeket nem kedveli. Jellegzetessége a két hátúszó, a többnyire elmosódó, sötét harántsávokba rendeződő mintázat, valamint a nagy, szem alá benyúló száj, amelyben a többi közül kiemelkedő ebfogak is vannak.

A harmadik jelölt, a német bucó az erősebb áramlású, oxigéndús vizeket kedveli. Fokozottan védett. A nagyon nyúlánk, áramvonalas testű hal bennszülött faja a Duna vízrendszerének. Itt alakult ki, és ma is csupán a Dunában és a Vardarban, valamint ezek mellékfolyóinak vízrendszerében él – olvasható a közleményben.