Konyha

Az ősz mediterrán íze: a fügelekvár

Nem csupán az illata bódító, de az egyik legédesebb gyümölcs a füge. Aszalt formában egész évben elérhető ugyan, de ha ősszel sok friss fügéhez jutunk, készítsünk tüstént lekvárt belőle.

A füge amellett, hogy az egyik legédesebb gyümölcs, nagyon egészséges is. Számos olyan létfontosságú ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint például A-vitamin, B1- és B2-vitamin, különböző antioxidánsok és Omega zsírsavak. Valamint gazdag rostban, ezért annak ellenére hogy igen édes, még fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják. A füge hamar megpunnyad, figyeljünk, hogy csak frissen fogyasszuk.

A füge nem csak finom, de remek hatással van az egészségünkre. Fotó: shutterstock/Marian Weyo

Ezt a lédús és igen zamatos gyümölcsöt megtalálhatjuk a boltok polcain akár egész évben aszalt formában. De ha netán hozzájutunk egy nagyobb adag friss gyümölcshöz, ne hezitáljunk, azonnal készítsünk belőle ízletes dzsemet.

A fügéből készült lekvárt változatosan lehet felhasználni. Nem csupán klasszikus lekvárként kenyérre kenhetjük, de fogyaszthatjuk akár sütikhez, palacsintába, hideg sült húsokhoz, de még sajt mellé is kiváló párosítás. Rummal, pálinkával, szegfűszeggel még különlegesebbé teheted. Sőt akár még kézműves ajándéknak is kitűnő.

Hozzávalók:
2 kg füge
1 kg cukor
2 citrom
1 vaníliarúd
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál gyömbér

Alaposan mossuk meg a szép érett fügéket, vágjuk le a végeket, majd daraboljuk fel és tegyük bele egy nagyobb lábasba őket. Adjuk hozzá a cukrot, a vaníliát, a fahéjat és a gyömbért, illetve reszeljük bele a citrom héját, és nyomjuk bele a levét is. Hagyjuk állni egy órán keresztül, de ne felejtsük el közben többször megkeverni. Aztán tegyük a tűzre és kezdjük el forralni. Ha elolvad a cukor, csökkentsük a hőfokot, és főzzük tovább a masszát fedő nélkül nagyjából egy órán keresztül. Hogy nehogy leégjen, kevergessük közben. Ha nem akarjuk, hogy darabos legyen a dzsem, botmixerrel pépesítsük, amikor a füge levet enged.

Akkor jó, ha a lekvár sűrű és ragadós. Vegyük le a tűzről, és dobjuk ki belőle a vaníliarudat. Töltsük sterilizált üvegekbe, zárjuk le légmentesen és állítsuk fejre néhány percre. Majd hagyjuk szárazdunsztban egy-két napra, amíg kihűl.