Konyha

Íztelen sütőtököt vettél? Van megoldás, ne dobd ki!

Biztosan előfordult már veled, hogy olyan sütőtököt vettél, amelynek íze közel sem volt édes. Cukrozhatod ugyan, de nem olyan, mintha eredetileg is édes lett volna. Mit tegyél vele? Ne dobd ki!

A sütőtök akkor jó, ha édes. Különben mondhatjuk, hogy sütve, önmagában nem oly ízletes. Ugyanakkor a kevésbé édes sütőtököktől sem kell megszabadulni (ha ilyet sikerült vásárolnod), ugyanis fel tudod még használni több ételhez is. Az egyik ilyen étel a sütőtökkrém leves. Kiváló alapanyaga lesz a kevésbé édes tök is. Arról már korábban írtunk, hogy miként készítheted el ezt a levest, akár [többféle ízesítéssel] is.

Az ilyen sütőtököt érdemes krumpli helyett használni tészta ételekben. Például a szilvás gombócot, nudlit vagy akár pogácsát is készíthetsz vele. Remek ízt ad a tésztának és az állagát is lágyítja. A sütőtököt ehhez turmixold le és úgy keverd a liszthez.

Édes süteményeket is készíthetsz vele, mert remekül passzol hozzá. Akár a csokoládéban tobzódó brownie tésztáját is dúsíthatod vele. Íme a receptje:

Az íztelenebb sütőtököt tovább hasznosíthatod (Fotó: shutterstock/Diana Taliun)

Hozzávalók:
15 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 3 tojás, 2 közepes szelet sült sütőtök szelet, 10 dkg vaj, 2 tábla étcsokoládé, csipet só, 1 teáskanál vanília aroma.

Elkészítése:
Az étcsokit felolvasztjuk a vajjal együtt.
Bele keverjük a 3 tojást, a cukrot és a vanília kivonatot.
Ezután belekeverjük a pürévé turmixolt sütőtököt.
A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és a sóval.
A lisztet beleforgatjuk a csokoládés masszába.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 180 fokon legalább fél órát sütjük.