A sütőtök akkor jó, ha édes. Különben mondhatjuk, hogy sütve, önmagában nem oly ízletes. Ugyanakkor a kevésbé édes sütőtököktől sem kell megszabadulni (ha ilyet sikerült vásárolnod), ugyanis fel tudod még használni több ételhez is. Az egyik ilyen étel a sütőtökkrém leves. Kiváló alapanyaga lesz a kevésbé édes tök is. Arról már korábban írtunk, hogy miként készítheted el ezt a levest, akár [többféle ízesítéssel] is.
Az ilyen sütőtököt érdemes krumpli helyett használni tészta ételekben. Például a szilvás gombócot, nudlit vagy akár pogácsát is készíthetsz vele. Remek ízt ad a tésztának és az állagát is lágyítja. A sütőtököt ehhez turmixold le és úgy keverd a liszthez.
Édes süteményeket is készíthetsz vele, mert remekül passzol hozzá. Akár a csokoládéban tobzódó brownie tésztáját is dúsíthatod vele. Íme a receptje:
Az íztelenebb sütőtököt tovább hasznosíthatod (Fotó: shutterstock/Diana Taliun)
Hozzávalók:
15 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 3 tojás, 2 közepes szelet sült sütőtök szelet, 10 dkg vaj, 2 tábla étcsokoládé, csipet só, 1 teáskanál vanília aroma.
Elkészítése:
Az étcsokit felolvasztjuk a vajjal együtt.
Bele keverjük a 3 tojást, a cukrot és a vanília kivonatot.
Ezután belekeverjük a pürévé turmixolt sütőtököt.
A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és a sóval.
A lisztet beleforgatjuk a csokoládés masszába.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 180 fokon legalább fél órát sütjük.