×

Konyha

Európában fogy a legtöbb méz

A világ méztermésének majdnem az egyharmada, mintegy 550 ezer tonna méz fogy évente az Európai Unióban, ám az uniós méhészek ennek csak a felét tudják előállítani, a többit más régiókból szerzik be.

A magyar termelők a megtermelt méz kétharmadát külföldön adják el, míg az egyharmadát a helyi fogyasztók vásárolják meg- mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Az európai fogyasztók azonban szívesebben választják a harmadik országból érkező mézeket. Ez azt jelenti, hogy míg tíz évvel ezelőtt egy magyar méhész 2,4 eurót kapott egy kilónyi virágmézért, ez mostanra 1,7 euróra csökkent.

A méznek közel hetven féle gyógyhatása van. Fotó: shutterstoc/id-art

Ha ez így folytatódik, az európai méhészeti ágazat tovább fog zsugorodni, miközben az Európai Unióba érkező mézek mennyisége nő. Az import 80 százaléka mindössze négy országból jön: évente 80 ezer tonna Kínából, 45 ezer tonna Ukrajnából, 25 ezer tonna Argentínából és 20 ezer tonna Mexikóból.

Mindeközben a 2019-es év fekete év volt az európai méhészek számára, ami főleg a kedvezőtlen időjárásnak, kisebb részben a peszticidek használatának tudható be.

Magyarország még így is a nagyobb európai méztermelők között szerepel, közel 20 fajtát állítunk elő. Ezek közül a legfontosabbak, az akácméz, a hársméz, a napraforgóméz, a repceméz, a selyemfűméz és a vegyes virágméz.