Konyha

Két szuper spórolós recept sokadikára

Lehetnek olyan napok a hónapban, amikor kicsit megszorulunk anyagilag. A jó konyha titka, hogy a legegyszerűbb élelmiszerekből is fantasztikus ételeket készíthetünk. Nem kellenek drága alapanyagok.
Az olcsó étel nem kell, hogy azt jelentse, hogy zsírban tocsog és egészségtelen. A pár száz forintos hozzávalókból is készülhet tápláló, ízletes, mi több, egészséges fogás. Sokszor megmarad a hűtőben olyan alapanyag, amiről azt gondolnánk, már nem tudjuk felhasználni és inkább kidobjuk, pedig lehet, hogy egy egyszerű de nagyszerű fogás alappilléreként még felhasználhatjuk. Íme két zseniális recept, arra az időre, amikor kénytelenek vagyunk a kosztpénzen spórolni.
1. Krumplifőzelék pirított szalonnával

Fotó: shutterstock/Master1305

Szinte mindig lapul a vagy hűtőben spájzban pár szem burgonya, ami egy jó tejfölös krumplifőzelék fő alapanyaga. De ha ennél is laktatóbb fogásra vágyunk, nagyon olcsón lehet venni egy kis húsos szalonnát a közeli hentesnél, ami szuperül illik a krumplifőzelék mellé.
Elkészítés:
Vágjunk fel apróra 2 fej vöröshagymát, majd dinszteljük meg kevés olajon. Ezután vágjunk fel vékony szeletekre a burgonyát, és adjuk hozzá a hagymához. Öntsük fel az egészet vízzel, hogy jól ellepje. Körülbelül negyedóráig főzzük, amíg elkészítjük két evőkanál lisztből és három evőkanál tejfölből a habarást.
Ha forr, öntsük hozzá a habarást, és keverjük csomómentesre. A főzeléket ízesítsük babérlevéllel, majorannával, sóval borssal ízlés szerint. Pirítsuk meg a kis kockákra vágott szalonnát egy serpenyőben, majd ezt tálaljuk egy külön kis edényben, hogy mindenki annyi szalonnával szórja meg a főzeléket, amennyivel szeretné.
2. Klasszikus olasz paradicsomos spagetti

Fotó: shutterstock/Anna_Pustynnikova

A másik elmaradhatatlan élelmiszer, amiből a krumplin, és hagymán kívül még maradni szokott a konyhában, az a spagetti tészta. Sokszor több zacskóval veszünk és mindig marad belőle. Ha pedig nincs otthon, ennél nem igen lehet találni olcsóbb dolgot a sarki közértben. Szinte végtelen változatban lehet belőle finomabbnál finomabb ételeket készíteni, akár negyedóra alatt.
Elkészítés:
Tegyük a tésztát sós vízbe és locsoljunk hozzá egy nagyon kevés olívaolajat. Amíg fő, elkészítjük a paradicsomos szószt. Elég 2-3 nagyobb paradicsom, amelyeknek a héját bevagdossuk és csupán néhány másodpercre forrásban lévő vízbe merítjük, hogy puha legyen, ezután vágjuk fel gerezdekre. A paradicsom íze még intenzívebb, ha pár másodpercig főztük. Ezután egy gerezd fokhagymát egy késsel kicsit összenyomunk, majd kevés olajra dobjuk. Amikor a hagyma megpirult, kivesszük az olajból és a serpenyőbe tesszük a felkockázott paradicsomokat.
Miután megkevertük, egy masszává kell állnia a szósznak, de ha nem válik teljesen egyneművé a paradicsom, akkor botmixerrel még tovább pépesíthetjük.
Mindezt a procedúrát még egyszerűbbé tehetjük, ha kész paradicsomszószt vásárolunk és ezt ízesítjük. Ez sem egy ökör ára bármely élelmiszerboltban.
Adjunk a szószhoz oregánót, egy teáskanálnyi mézet, ettől lesz csak igazán pikáns, majd forraljuk pár percig.
A kifőzött tésztára öntsük rá a szószt, jól keverjük össze és a tetejére hintsünk friss bazsalikomot, sót és borsot ízlés szerint.  Ehhez a klasszikus olasz fogáshoz nem szokás reszelt sajtot használni, de ha mégis szeretnénk, vegyünk 5 dkg parmezán sajtot, amit ráreszelhetünk. A már lereszelt parmezán általában drágább szokott lenni. De bármely olcsóbb kemény sajt is megfelel erre a célra.
Ez az olasz pasta olyan ínycsiklandó, hogy mind a tíz ujjunkat megnyaljuk utána, és tényleg alig kerül valamibe.