Konyha

A leves, amely az író nevét viseli

Számos író, költő és más híres ember szeretett enni. Mi több, akár főzni is. Minden esetre sok ételünk őrzi az ínyenc hírességek neveit. Az egyik legismertebb a Jókai bableves. Mutatjuk a receptjét.

Igazi melengető és laktató egytálétel a Jókai bableves. Ebben a borongós időben az egyik legjobb fogás és túl sok munka sincs vele. Igaz, már előző este érdemes előkészülni, mint ahogy felszolgálnánk, ugyanis a száraz babot be kell áztatni legalább egy éjszakára. Egyébként a zöldség pucoláson és rántás készítésen kívül mást nem is kell vele tenni.
Érdemes igazán jó alapanyagokból dolgozni, például fűszerpaprikából is valamely jóféle hazait választani, csakúgy, mint a felhasznált zöldségekből. Tejfölből is, ha mód van rá kistermelőit válasszunk, mert ez teszi krémessé a levesünk. A fő alkotó elemből, a babból is javasolt hazait választani, mert ez még finomabbá teszi a végeredményt. Füstölt sertéscsülökből pedig a hagyományos eljárással füstölt darabot válasszunk.
A Jókai bableves annyiban különbözik a hétköznapitól, hogy húslevessel vagy alaplével készül. Tehát érdemes elraktározni a mélyhűtőben két liternyi levest, amikor főzől. Ha nincs rá lehetőséged, akkor bio és E-szám mentes leveskockából is elkészítheted az alaplevet.

Fotó: shutterstock/StockphotoVideo

Hozzávalók:
1 füstölt sertéscsülök, 50 dkg debreceni, 40 dkg tarkabab, 5-6 közepes szál sárgarépa, 5 közepes szál petrezselyem gyökér a zöldjével együtt, egy kisebb zeller gyökér, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, 1 nagyobb babérlevél, 2 liter alaplé, fél liter tejföl, 4 evőkanál zsír, 4 evőkanál liszt, só, ecet, fűszerpaprika.

Elkészítése:
A babot előző este áztassuk be.
Egy nagy fazékba tegyük bele a csülköt, a debrecenit és öntsük fel az alaplével. Kezdjük el közepes hőmérsékleten főzni.
A debrecenit vegyük ki úgy tíz perc után, mert akkor már megfőtt.
Amikor a csülök félpuha, tegyük bele a babot, az egészben hagyott hagymát és a babérlevelet.
Amikor a bab félpuha, tegyük bele a felkockázott zöldségeket.
Amikor megpuhult minden hozzá való, akkor egy serpenyőben melegítsük fel a zsírt.
Tegyük bele a lisztet és pirítsuk meg a lisztet. A rántás ne legyen darabos, hanem egy kissé folyós.
Amikor világos barna a rántás, tegyünk rá 1 evőkanálnyi piros paprikát és keverjük el. Vegyük le a tűzhelyről.
Nyomjuk bele a fokhagymát, keverjük el és tegyük bele kanalanként a levesbe.
Keverjük el benne alaposan, hogy ne legyen csomós és forraljuk fel a levest.
Tegyük bele a tejföl és ízlés szerint egy kis ecetet.
Csipetkével, felkarikázott debrecenivel és kockákra vágott csülökkel tálaljuk.