Konyha

A “látott hal” ünnepe Tihanyban

Régi hagyományokat elevenítenek fel mától Tihanyban egész hétvégén át. Érdemes ide ellátogatni a halat szeretőknek, mert mindent megtudhatnak és megkóstolhatnak, ami a gardával kapcsolatos.

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Tihanyi Garda Fesztivált november 15 és 17 között. A háromnapos rendezvényen halsütéssel, koncertekkel, gyerekprogramokkal, főzőversennyel várják az érdeklődőket és halra éheseket.
Felelevenítik a a város egykori gardahalászatának hagyományait halsütéssel és a garda vermelőhelyének megtekintésével. A garda egy balatoni halfajta, formája a kardpengére hasonlít. Ősszel csapatokba verődnek és a Tihanyi-szorosban gyűlnek össze. A halrajok régen a tihanyi dombokról jól láthatók voltak, amelyeket a hagyományok szerint egy tapasztalt halász figyelte. Innen ered a hal népi neve, a „látott hal”.

Halsütés a Garda Fesztivál Tihanyban. Fotó: shutterstock/Esik Sandor

A kikötést követően a hajóállomásról az apátságig vonulnak a résztvevők szombaton, ahol a tihanyi perjel megáldja a halat és az újbort, ezt követően borlovagrendi avatással folytatódnak a programok. Lesz többek közt kirakodóvásár az apátság előtti sétányon, gardasütés a Visszhang-dombon, geo- és nordic walking túra, a rendezvénysátorban pedig Auth Csilla koncertje várja az érdeklődőket – tájékoztatta az MTI-t Rózsa Éva Eszter a program szervezője.

Vasárnap is érdemes lesz a félszigetre látogatni, mert halászlé- és halételfőző versenyt rendeznek a Visszhang-dombon. A kicsiket a Palinta társulat koncertje várja, de ezen kívül kézműves foglalkozáson is részt vehetnek. A főzőverseny eredményhirdetését követően a Bon bon együttes lép színpadra, majd bál zárja a rendezvényt.
Díszvendége is lesz az eseménynek, ezúttal Csopak városa.

Azoknak is érdemes ellátogatni a fesztiválra, akik kevésbé szeretik a halat, ugyanis idegenvezető kalauzolja végig az érdeklődőket a Bencés Apátságban. Megnézhetik a királyi és a szerzetesi kriptát, valamint néhány 18. századi liturgikus tárgyat.
A hálaadó szentmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek lesz.