Konyha

A jó forralt bor titka

A karácsonyi vásárok elmaradhatatlan kelléke a forralt bor. De akkor is jól esik, ha bekuckózunk egy hideg délután a kanapéra egy jó filmmel. De mi is a jó forralt bor titka?

Ahány ház, annyi féle képpen készülhet a forralt bor. Használhatunk hozzá fehér bort és vöröset is. Mivel alaposan megfűszerezzük, így nem feltétlenül a legdrágább bort kell választani a legnevesebb pincészetektől.

A klasszikus alapfűszerek a szegfűszeg, a fahéj és a cukor. De ennél jóval többet is használhatunk. Például csillag ánizst, kardamomot, gyömbért és vaníliát. Cukor helyett különböző fajtájú mézet is használhatsz.

Gyümölcsökkel is kiegészítheted a forralt bort. Citrommal, naranccsal és almával bolondíthatod meg. De külön ízeket csempészhetsz bele almával, körtével, és bogyós gyümölcsökkel. Mondjuk erdei gyümölccsel, málnával, eperrel és meggyel. persze mindezt ebben az időszakban csak fagyasztott formában éred el.

Mindezeken túl keverheted szőlőlével, gyümölcsteával, almalével vagy akár rummal is.
Most talán egy kicsit zavarba jöttél, hogy mennyi mindennel turbózhatod fel a forralt bort. Mutatunk egy klasszikusabb és egy vagányabb változatot.

A forralt bor elkészítése nem kíván bonyolult technikákat. Csak tedd bele a hozzávalókat a borba és melegítsd össze. Bár forralt bornak hívják, mégsem kell hosszasan forralni. Elég, ha csak összemelegíted a hozzávalókat, hogy az ízek életre keljenek.

Fotó: shutterstock/S_Photo

Klasszikus forralt bor hozzávalói:
fél liter vörösbor,
cukor ízlés szerint,
fél teáskanál fahéj,
negyed teáskanál őrölt szegfűszeg,
fél citrom felkarikázva.

Fűszeres forralt bor hozzávalói:
fél liter fehér bor,
1 csillagánizs,
fél teáskanál fahéj,
3-4 szem kardamom,
méz, ízlés szerint,
1 alma felkockázva.