Konyha

Többet eszünk, de még nem eleget

Hal javarészt karácsonykor kerül az asztalra a tradicionális halászlé formájában. Esetleg a rántott ponty jöhet még szóba. Pedig halat enni nagyon egészséges és az év több napján is javasolt.

Külön kampány is indult a hazai halfogyasztás népszerűsítésére “Kapj rá!” elnevezéssel. A kezdeményezést az Agrármarketing Centrum indította. A kampány keretében az elmúlt két évben 70 ezer emberrel kóstoltatták meg a legfinomabb halételeket és mutatták meg milyen fejlődésen ment keresztül a halgasztronómia. Ennek és több más intézkedésnek köszönhetően emelkedett a halfogyasztás Magyarországon – közölte az M1 aktuális csatorna Híradójában Ondré Péter, az AMC ügyvezetője, akit az MTI idézett. Összességében tíz százalékkal, 6,5 kilogrammra nőtt az egy főre jutó éves halfogyasztás Magyarországon.

A szakember fontos eredménynek nevezte a hal áfájának 5 százalékra mérséklését, ami a piaci pozíciókat javítani tudta. Ezzel együtt fontosnak ítélte azt a célt, hogy az egészséges étkezést népszerűsítsék. Ehhez – véleménye szerint – hozzájárulhat az a törekvés, hogy a teljes húsfogyasztáson belül emelkedjen a halfogyasztás mértéke.

A halfogyasztás további növelése érdekben a tradicionális angol fish and chips receptjét kínáljuk olvasóinknak.

Fotó: shutterstock/New Africa

Hozzávalók:
4 szelet tőkehal,
6 dkg liszt,
6 dkg kukoricakeményítő,
1 teáskanál sütőpor,
1 dl barna sör,
1 dl szénsavas ásványvíz,
só,
bors ízlés szerint,
sütni való burgonya,
olaj.

Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet, kukoricakeményítőt a süötőport.
Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Öntsük hozzá a barna sört és keverjük el.
Ezután öntsük hozzá a bubis vizet és keverjük el alaposan. Palacsinta tészta sűrűségű masszának kell lennie.
A halakat sózzuk meg egy csipet sóval és mártsuk bele a tésztába.
Forró olajban süssük aranybarnára a halakat.
A burgonyákat hámozzuk meg és vágjuk fel hosszában.
Forró olajban süssük aranysárgára.