Konyha

A legédesebb fesztivál

A méz az egyik legősibb édesség. Magyarországon nagy hagyománya van a méztermelésnek, mi több, az egyik Hungarikumunk az akácméz. De a Kárpát-medencei mézfesztivál nem csak ezért híres.

Ezen a hétvégén, vagyis november 30 és december 1-je között várják a méz rajongóit Zalaegerszegen a 16. alkalommal megrendezett Kárpát-medencei mézfesztiválon. A látogatók közel 30 féle mézet kóstolhatnak meg a helyszínen, sárréti, alföldi, tolnai és zalai termelők, valamint határon túli, székelyföldi méhészek termékei közül választhatnak. A gyermekeket a Züm-züm játszóházba várják, ahol a viaszozás mellett az adventhez kapcsolódó mézes süteményeket is készíthetnek. De lesz mézszépségverseny és mézfelismerő verseny is.

Fotó: shutterstock/Billion Photos

Szakmai előadásokat is tartanak, amelyeken a méhészeti újdonságokat mutatják be és megvitatják az ágazat aktuális problémáit – közölte az MTI.

Az eseményhez jótékonyság is kapcsolódik, ugyanis vasárnap jótékonysági mézfutamot rendeznek. Ennek bevételét a Nyitott Ház Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény javára ajánlják fel. Ugyanezen a napon mutatják be a tégelyes „iskolás mézet”, amit hetente juttatnak majd el az alsó tagozatosoknak és amelyhez egy mézes tanmese-sorozat is kapcsolódik.

Az egész esemény szombaton a mézlovagrendek felvonulásával kezdődik. Az ország különböző tájairól tíz mézlovagrend érkezik a zalaegerszegi fesztiválra – mondta el a szerdai programismertető sajtótájékoztatón Németh Zsolt, a söjtöri Ambrózia Mézlovagrend nagymestere.

A lovagrendek célja, hogy népszerűsítsék az adott vidékre jellemző, legnagyobb mennyiségben gyűjtött mézet. A söjtöriek a zalai akácmézet képviselik, de van olyan lovagrend is, ahol a napraforgó méz a favorit.

Tíz évvel ezelőtt a magyar emberek évente átlagosan 30-40 dekagramm mézet fogyasztottak, az átlagos mézfogyasztás idén elérte az egy kilogrammot – árulta el Czémán László, a Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete elnöke.