Konyha

A cukrász, akinek sütije nélkül nincs karácsony

Nevéhez fűződik a konyakos meggy, a macskanyelv, a párizsi krémmel töltött desszert, számtalan bon-bon, desszert és a karácsony elmaradhatatlan süteménye: a zserbó. Kitaláltad kiről van szó?

Éppen november 8-án volt száz éve annak, hogy a híres cukrász, csokoládégyár-tulajdonos, Gerbeaud Emil már nincs köztünk. Neve azonban a mai napig fenn maradt a híres süteményeiben és a róla elnevezett cukrászdában.

Bár nem Magyarországon született, mégis nemzetközi hírnevet és elismerést szerzett a magyar cukrászatnak és édesiparnak. Éppen azért a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Budapest, 1036 Korona tér 1.) kamara kiállítással emlékezik meg a cukrász mesterről, amelyet jövő év április 5-ig látogathatnak meg az érdeklődők. Olyan relikviákat láthatnak, mint például a Stróbl Alajos szobrászművész által készített mellszobor. De megtekinthetők a korabeli, iparművészek által tervezett dobozok, valamint régi családi fotók és tárgyak.

Gerbaud Emil és felesége, Ramseyer Eszter élete bővelkedik kalandokban, amelynek relikviáit érdemes megtekinteni a múzeum tárlatán. Addig pedig készítsétek el a hagyományos zserbót, mert egyébként is közeleg a karácsony.

Fontos tudni erről a süteményről, hogy sokáig eláll, sőt annál finomabb, minél többet áll. Így már több nappal karácsony előtt is elkészítheted. Az eredeti receptben nem használt a cukrász mester sütőport, helyette élesztőt tett a tésztába.

Fotó: shutterstock/Krisztina V

Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt,
20 dkg zsír,
1dl tej,
1,5 dkg élesztő,
10 dkg kristálycukor,
2 tojás,
2 tábla étcsokoládé,
csipet só.

Hozzávalók a töltelékhez:
40 dkg dió,
40 dkg sárgabaracklekvár,
30 dkg kristálycukor.

Elkészítése:
A langyos tejben elkeverünk egy teáskanálnyi cukrot és ezután belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
A lisztben elmorzsoljuk a zsírt.
Dolgozzuk bele a cukrot is.
Öntsük bele a tejes élesztőt és gyúrjuk össze alaposan.
Osszuk három részre a tésztát és pihentessük legalább egy fél órányit.
Keverjük össze a ledarált diót a cukorral.
Ezután nyújtsuk ki vékony lapokká a tésztát.
Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe az első tészta réteget.
Kenjük be a baracklekvár felével és szórjuk rá a cukros dió felét.
Tegyük rá a második lapot.
Kenjük meg a maradék lekvárral és szórjuk meg a maradék dióval.
Tegyük rá a harmadik lapot.
Kenjük meg tojás sárgájával és szurkáljuk meg villával a tetejét.
Pihentessük legalább háromnegyed órát a süteményt.
180 fokra felmelegített sütőben és 40 percig süssük.
Hagyjuk kihűlni.
Vízgőz fölött olvasszuk meg a csokoládét. (Tehetünk bele egy kanálnyi vajat is.)
Kenjük a sütemény tetejére.
Hagyjuk megszilárdulni. Csak ezután szeletelhető.