Konyha

Egyre többet járunk étterembe

A hazai étterembe járási és költési szokásokról készült felmérés, amely nagyon érdekes eredményt hozott. Az is kiderült mely korosztály, milyen típusú vendéglátóhelyet kedvel a legjobban.

Évről-évre egyre többet költünk el az éttermekben. Az elmúlt évhez képest átlagosan nagyjából 5-10 százalékkal, 2017-hez képest pedig mintegy 15 százalékkal költünk többet az éttermi szolgáltatásra fejenként. Idén, átlagosan 2900 forintot szántunk az étkezésre a vendéglátó helyeken.

Fotó: shutterstock/Iakov Filimonov

A megkérdezettek 72 százaléka az interneten is utána néz a kiválasztott étteremnek. Ugyanakkor hatvan százaléknak elsősorban a baráti ajánlás a döntő érv a kiválasztás mellett.

Ha pedig leültünk az asztal mellé, akkor elsősorban más nemzetek konyhájának ételeit próbáljuk ki leginkább. A hazai ízeket inkább a saját konyhánkban készítjük el.
Az interneten keresztüli foglalások alapján a burgerezők állnak a népszerűségi lista élén, ezeket elsősorban a fiatalabb korosztály preferálja. Az egyik legnépszerűbb helyen például a burgereket, salátákat és italokat egy, az asztalba épített számítógép segítségével lehet közvetlenül a konyhától megrendelni.

A válaszadók 87 százaléka a hagyományos, 34 százalékuk a gyorséttermeket kedveli és látogatja, míg a kifőzdébe minden ötödik válaszadó tér be – derült ki a Bónusz Brigád és a GKI Digital felméréséből, amelyet az MTI közölt.

A felnőttek mintegy 40 százaléka félévente, majdnem 15 százaléka pedig havonta jár étterembe.