Konyha

Nem várt eredmény a kapszulás kávék vizsgálatán

Kapszulás kávékat vett górcső alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Összesen 24 eszpresszó kapszulát teszteltek és rangsoroltak a laboratóriumban. Meglepő eredményre jutottak.

A megvizsgált kapszulák közül 8 koffeinmentes volt és 16 koffein tartalmú. A vizsgálat során hat esetben kellett hatósági eljárást indítania a Nébih-nek és ebből három esetben szabtak ki bírságot. Ennek összege 440 ezer forint volt és azért rótta ki a hatóság, mert a kávék csomagolásán a kötelező jelölések hiányosak vagy megtévesztőek voltak.

Az ellenőrök vizsgálták a kapszulákban található kávéfajtákat, a termékek koffeintartalmát és megmérték a termékek gluténtartalmát is. Ez utóbbira azért volt szükség, mert annak jelenléte felveti a hamisítás gyanúját. De ilyenre utaló nyomot nem fedeztek fel.

shutterstock/rawf8

Ugyanakkor kiderült, hogy két terméknél nem egyezett a kapott laboratóriumi eredmény és a csomagoláson jelölt kávéfajta. Az egyik kávé jelölése szerint a termék csak arabica kávét tartalmaz, az analízis azonban 86 százalékban arabica és 14 százalékos arányban robusta fajtát is kimutatott.

A másik érintett termék jelölésén arabica és robusta szerepelt, miközben a termék 100 százalékban robusta kávét tartalmazott. Egy termék jelölésén feltüntették, hogy a koffeinmentes kávét természetes úton, mindenfajta kémiai adalékanyag hozzáadása nélkül állították elő, miközben a vizsgálatok kimutatták, hogy a koffeinmentesítés etil-acetát oldószerrel történt – tudatta a Nébih eredményeit az MTI.

Mindezek ellenére a Nébih úgy véli, hogy a kapszulás kávék biztonsággal fogyaszthatók.
A Szupermenta termékteszten pedig a kedveltségi vizsgálaton a koffeintartalmú kapszulás kávék közül a Nespresso Espresso Livanto végzett az első helyen. A koffeinmentes kapszulás kávéknál az Amaroy Bar Italia Decaffeinato lett a legjobb.