Konyha

Michelin-csillag hullás avagy egy sztár séf bosszúja

Egy séfnek a legnagyobb elismerés az, amikor megkapja a Michelin csillagot. Annál nagyobb szégyen, amikor elveszti azt. Egy francia mesterszakács pedig egyenesen beperelte az éttermi kalauzt.

Nagyon nem értett egyet Michelin csillagának elvesztésével Marc Veyrat híres francia séf, ezért egyszerűen beperelte a Michelin francia éttermi kalauzt. Azt nehezményezte, hogy a korábbi három helyett, legutóbb csak két csillaggal jutalmazták teljesítményét.

Fotó: shutterstock/EQRoy

A séf a Francia-Alpokban található Manigod településen működő La Maison des Bois nevű étteremben dolgozik. Azt követeli, hogy bizonyítékokkal igazolja a kalauz szemléit, gasztronómiai kompetenciáját, értékelési módszereit, amelyek alapján erre a döntésre jutottak.

A séf ügyvédje, Emmanuel Ravanas szerint – “minden előzetes figyelmeztetés nélkül” vonták vissza a csillagot, pedig a konyhában csapat szinte ugyanaz volt. “Hallatlan dolog az ételkritika történetében” – tette hozzá az ügyvéd.

Elárulta azt is, hogy védence később találkozott az étteremkalauz igazgatójával, Gwendal Poullennec-el, aki elmondta az érveit a leminősítésre. Azt kifogásolta, hogy fésűkagyló helyett a Genfi-tóból származó menyhalmájat tálaltak fel. Mindezen túl brit cheddar sajtot tett az egyik ételbe, pedig folyton azt hangoztatja, hogy csak a szülőföldjén készített sajtokat használja. A séf természetesen ezt határozottan tagadja. A megbeszélésen azt is kérte Marc Veyrat, hogy a kalauz vonja vissza minősítését. De ez nem történt meg, ezért fordult bírósághoz.

A 69 éves séf azt állítja, hogy mély depresszióba esett étterme visszaminősítése után, ezért egy eurós jelképes kártérítést követel az elszenvedett sérelemért.

A leminősítés óta 10 százalékkal nőtt az étterem forgalma – állítja ugyanakkor a a Michelin-kalauz ügyvédje, Richard Malka. Szerinte pusztán reklámfogásnak tartja a séf pereskedését. Ráadásul további gondot is lát az ügyben. Úgy véli, hogy ha a bíróság a séf javára dönt, akkor “milyen étel-, irodalom- és filmkritikus mer majd nem remegő tollal írni”? Szerinte az éttermi kalauz eljárása csak a Michelinre tartozik.

A gasztro kalauz sem tűri szótlanul a herce-hurcát. Joggal való visszaélésre hivatkozva 30 ezer eurót (10 millió forint) követel a séftől. A bíróság december 31-én dönt az ügyben.