Konyha

Egy saláta, amely laktató és még híres is

Sokunk azt gondolja, a saláták bár finomak, de túlságosan éhesek maradunk utánunk, ezért inkább másik ételt választanak ebédre. Létezik egy gazdag saláta, amely után nem maradunk éhesek és egészséges.

A Cobb salátának érdekes története van, nevét Bob Cobb-tól kapta, aki a Los Angeles-i Brown Derby étteremlánc üzletvezetője volt a 70-es években. Egyik este betért egy éhes vendég az étterembe, de a főételek addigra már elfogytak. A vendég ragaszkodott hozzá, hogy állítson össze neki valamit a tulaj, mert ő mindenképpen itt akar enni. Végül Bob Cobb a hűtőszekrény tartalmát apróra vágva szolgálta fel a vendégnek. Sid Graudman pedig onnantól kezdve mindig ezt az ételt kérte, ha betévedt az étterembe. A Cobb saláta pedig gyorsan népszerűvé vált Hollywoodban. Íme a receptje.

Fotó: shutterstock/gkrphoto

Hozzávalók a salátához:
1 db jégsaláta,
1 db hagyma,
4 db paradicsom,
4 szelet bacon szalonna ropogósra sütve,
70 dkg roston sült csirkemell,
4 db főtt tojás,
10 dkg rokfort sajt,
2 közepes avokádó.

Hozzávalók az öntethez:
1 db görög joghurt,
2 teáskanálnyi vörösborecet,
egy csipet kapor,
1 teáskanálnyi fokhagymapor,
só,
bors ízlés szerint.

A salátaöntet elkészítése:
Egy közepes tálban alaposan összekeverjük a joghurtot, a vörösborecettel, majd ízesítjük kaporral, fokhagymaporral, sóval borssal.
Tálalásig tegyük a hűtőbe lefedve.

A saláta elkészítése:
A csirkemellek mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, majd egy kis olívaolajjal kikent tepsiben 200 fokon süssük a sütőben nagyjából 20 percen át.
Keverjük össze a felvagdosott salátát, a vékonyra szeletelt hagymát, a cikkekre vágott paradicsomokat, egy nagy tálban.
Ezután a felszeletelt csirkemelleket, a felkockázott avokádókat, a felszeletelt főtt tojást, és a megpirított bacont egy táléba tesszük. Rendezzük el a hozzávalókat úgy, hogy az hasonlítson a szivárvány színeinek sorrendjére.
Rámorzsoljuk a kéksajtot és ráöntjük a joghurtos öntetet.
Jó étvágyat ehhez a gazdag salátához!