Konyha

Édes győzelem, avagy a legjobb hazai mézek

Kiderült melyik mézet szeretjük a legjobban, pontosabban melyik lett a legjobb idén. Fajtánként díjazták, de megszavazták az idei év legjobb mézének győztesét is. Az eredmény meglepő lett.

Összesen 272 nevezés érkezett 110 méhészetből, az ország 90 településéről a mézek versenyére, amelyet a 12. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon rendeztek. A bírálat során a zsűri szakavatott tagjai alaposan megvizsgálták a mézek színét, az illatát, az íztisztaságát, a víztartalmát, a termelési tisztaságát és a csomagolást is. Mindezen tulajdonságok alapján hirdettek győztest több kategóriában.

Fotó: shutterstock/mama_mia

A zsűriben öt szakember vett részt, ők juttattak 47 mézet a verseny második körébe. Ezen bírálatnál már laboratóriumi vizsgálatnak is alávetették a versenyben maradt mézeket. Azt vizsgálták többek közt, hogy milyen bennük a fruktóz-glükóz arány és a pollentartalmat is elemezték.

Akinek a méze ebben a megmérettetésben helyezést ért el, az jövőre büszkén hirdetheti eredményét az üvegen, így tudatva a vásárlókkal a méz minőségét.

A verseny abszolút győztese a nagytarcsai Jó István vegyes virágméze lett, így ő kapta Az év kiváló magyar méze 2019 díjat. Méze egyúttal a fajtájának kategóriájában is első helyezést ért el – tájékoztatta az MTI-t Árgyelán János versenyigazgató.

Az akácmézek közül a dobozi Bánfi Lajos terméke lett a legjobb. A legjobb repcemézzel Gál Attila büszkélkedhet Debrecenből. Különleges méz kategóriát is létre hoztak, ahová a különböző ízesített és krémmézek kerültek, mint például a diós, mentás, a csokis vagy a hibiszkuszos. Ezek közül a legjobb a hajósi Bercsényi János bodzás akácméze érdemelte ki az első díjat.

A szervezők idén két egyéb fajtaméz kategóriát állítottak fel, ebben a komlói Schneider Attila hárs méze, valamint az iregszemcsei Szabó Tamás édesharmat méze győzedelmeskedett.