Konyha

Térképen a karácsonyi termelői halárusítók

Szeretnéd már otthon megnézni, hogy merre vehetnéd meg a lehető legközelebb a karácsonyi halat? Már erre is lehetőséged van, csak internet kell hozzá. Kattints és már mehetsz is a termelőhöz vásárolni.

A halhús fogyasztása számtalan pozitív hatással van az egészségünkre. Könnyen emészthető és magas fehérje tartalmú, vitaminokban gazdag. Azokban az országokban, ahol bizonyítottan sok halat esznek jóval kevesebb a szív- és érrendszeri betegséggel küzdők száma.

Nálunk a halfogyasztás java része a karácsonyi időszakra esik, tradicionális ételek közé tartozik a halászlé és a rántott hal.

Fotó: shutterstock/Sushiman

Azért, hogy könnyen be tudd szerezni a karácsonyi halvacsora főszereplőjét és ne kelljen sokáig keresgélned, hogy hová is menj vásárolni csak egy internetes térképet kell megnézned. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet ugyanis létrehozott egy interaktív térképet, amelyen könnyedén megtalálhatod a hozzád legközelebb eső halárusító pontot. Ezeken a helyeken friss édesvízi halfajokat árusítanak a karácsony előtti héten. A térképre összesen 50 település közel 80 halárusító pontja került fel – tudatta az Országos Sajtószolgálat.

Nálunk a legnépszerűbb hal a ponty. Ezt keresik a legtöbben. A teljes fogyasztás mintegy 65-75 százalékát adja, de sokan keresik ma már az év végi ünnepekre a hazai szürke, illetve afrikai harcsát is. Mindezek mellett szívesen vásárolnak még kárászt, keszeget, illetve a busát és amurt. Elsősorban feldolgozott, vagyis tisztított szelet és filé formájában a legnépszerűbbek. De a karácsonyi időszakban megnő az igény a süllő és a pisztráng iránt is.

Az éves halfogyasztás 30-35 százaléka hazánkban a karácsonyi időszakban fogy el. Az egy főre eső halfogyasztás pedig évről-évre emelkedik. Jelenleg egy ember évente, átlagosan 6.7 kg halat eszik. Az európai átlag ehhez képest 25 kg egy évre egy főre, átlagosan számolva.