Konyha

Pulykát minden karácsonyi menübe!

A pulyka felvette a versenyt a hallal, legalább is a karácsonyi időszakban. Ha az év többi napján is készítesz belőle ételeket, akkor karácsonykor is az ünnepi asztalra kerülhet. Miért ne?

A pulykahús nagyon egészséges és számtalan finom étel készíthető belőle nem csak a hétköznapokon, de az ünnepekre is. Amerikában jól tudják ezt, pulykát készítenek tradicionálisan karácsonyra és a hálaadási ünnepre is. Nálunk is kezd terjedni a pulykahús szeretete. Ezt jól bizonyítja, hogy mintegy tíz százalékkal bővül a pulykahús belföldi forgalma decemberben az év többi hónapjához viszonyítva a Magyar Pulykaszövetség szerint. Azt is elárulták, hogy az exportban is hasonló mértékű növekedésre számítanak az év utolsó hónapjában.

Fotó: shutterstock/Alexander Raths

A magyar pulykaágazat helyzete másfél éve stabil, azt keresleti piac jellemzi. Az ágazat bevétele évente 90 milliárd forintra tehető – közölte a pulykaszövetség az MTI-vel.

Magyarországon egy évben mintegy 100 ezer tonna pulykát nevelnek fel. Ezek negyven százaléka külföldön lesz egy csodás étel alapanyaga.

Évente átlagosan négy kilónyi pulykahúst eszünk meg fejenként, amely megegyezik az európai átlaggal. Igaz, csirkéből kétszer ennyi kerül a tányérunkra. Elsősorban a karácsonyi időszakban fogyasztjuk leginkább ennek a madárnak a húsát. Ekkor az év más hónapjához képest 10-15 százalékos a forgalomnövekedés. A legkedveltebb a pulykamell filé, a pulyka felsőcomb filé és a pulyka darált hús.