Konyha

Mindenmentes mézeskalács könnyedén

A karácsonyi készülődés mindenkinél más, ahogyan a menü is, sőt, már az ételek alapanyaga is. Egyre több családban van olyan, aki valamire érzékeny, vagy csak úgy dönt, hogy nem eszik cukrot, glutént vagy épp laktózt. Nekik itt a mindenmentes mézeskalács receptje.

Azt mondják, egy újságíró akkor tud valamiről hitelesen írni, ha kipróbálta, megnézte, megérintette, megkóstolta stb. Szóval, ha azt mondjuk itt a legjobb mindenmentes mézeskalács receptje, akkor az ismernünk kell. Erre adott lehetőséget a Mentes Feszt és a Gasztroblogger Fesztivál közös workshopja, ahol profi segítség mellett leshettük el az apró trükköket, hogy ez a sütemény a megszokott ízektől mentesen is finom legyen.

Fotó: ridikul.hu

Mézeskalács receptje:
egy csomag Mentes mézeskalács keverék
63 gr. alamacukor vagy méz
35 gr. víz
25 gr. tojás (fél tojás)
21 gr. kókuszolaj
3 gr. narancshéj

Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük, és begyúrjuk a tésztát. A kész tésztát legalább 1 órán át pihentetjük, majd tetszés szerinti formákat vágunk ki belőle. 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük, vagy addig amíg, világos zsemle színe nem lesz. Ezután a díszítés már a fantáziánkra van bízva, aki a cukormázat sem vállalja be, annak helyette jöhet a dió, mandula vagy az aszalt áfonya.

Fotó: ridikul.hu

Azoknak, akik a mentes ételekkel, sütéssel-főzéssel csak most ismerkednek, de azoknak is, akik már jártasak benne, a jövő évre már egy programjuk is akad. „2020-ban február 29-től március 1-ig ismét megrendezzük a kétnapos Mentes Feszt-et” – jelentette be Oltványi Zsolt, a Mentes Cukrászüzem tulajdonosa. Az elsőt idén tartották neves előadókkal és 52 kiállítóval. A 2020-as fesztiválra meghívták a gasztrobloggereket is, hogy a két tábor megismerje egymást és átadják tapasztalataikat. Így egy helyen és egy időben lesz a két esemény.

„A Mentes Feszt szombati napján délután hat óráig mindenkié a fesztivál, majd átalakul a negyedik Gasztroblogger Fesztivállá, ami már egy zártkörű szakmai esemény lesz. Azt láttam, hogy nagy igény van egy ilyen típusú eseményre, egy lehetőségre, ahol a gasztronómia szerelmesei személyesen is találkozhatnak egymással” – mondta Miskey Melinda, a Gastrotherapy bloggere és a Gasztroblogger Fesztivál megálmodója. Az eseményre a regisztráció már elkezdődött.