Konyha

Megszavazták az év halát

Kiderült mely fajta lesz az év hala. A Magyar Haltani Társaság által hagyományosan meghirdetett szavazás lezárult és kihirdették a győztest. Voksolni már ősztől lehetett egészen az év végéig.

A több hal fajtából a süllő (Sander lucioperca) kapta a legtöbb szavazatot. A mostani voksoláson rekord számú érdeklődés mutatkozott. Összesen 14 642 voks érkezett a különböző halfajtákra. A megmérettetést 2010 óta minden évben megrendezi a társaság.

Fotó: shutterstock/ Rostislav Stefanek

A süllőre a szavazatok 44 százalékát adták le, így ezzel nyert is. A második helyen, 38 százalékkal a csuka (Esox lucius) végzett. A harmadik 18 százaléknyi szavazattal a német bucó (Zingel streber) lett – közölte Harka Ákos, a szervezet elnöke az MTI-vel.

A süllő egyébként egy nagyra növő, megnyúlt testű, őshonos ragadozó hal. Csúcsba nyíló szájában erős fogak ülnek, melyek közül kiemelkednek ebfogai. Oldalán elmosódó sötétebb sávok, néha foltok találhatók. Két hátúszóját, valamint farokúszóját fekete foltsorok díszítik.

A süllő Magyarországon elterjedt, nagyobb folyókban gyakori, kisebb folyókban azonban csak a bővebb vizű alsóbb szakaszokon lehet rá számítani. A víz oldott oxigéntartalmára érzékeny, ezért kerüli a duzzasztott, feliszapolódott folyószakaszokat, állóvizeink közül pedig inkább a jobb oxigénviszonyokkal rendelkező, nagyobb tavakban fordul elő. Táplálékának zömét elsősorban a küsz képezi.

Húsa szálkamentes, kiváló minőségű, a halgasztronómia egyik kedvelt alapanyaga. A horgászok körében a legnemesebb ragadozóként ismert, a Magyarországon horoggal kifogott legnagyobb, 15,5 kilós példányt 2014-ben zsákmányolták.

A társaság szavazásán a korábbi években a nyúldomolykó, a kősüllő, a széles kárász, a menyhal, a magyar bucó, a kecsege, a compó, a harcsa, a balin, tavaly pedig a vörösszárnyú keszeg érdemelte ki az év hala címet.

A hagyományok szerint a mostani győztes sem kap aranyérmet, jutalma csupán annyi, hogy nagyobb figyelem övezi a tudományos kutatásban és az ismeretterjesztésben. A kezdeményezés legfontosabb célja ugyanis az, hogy minél szélesebb körben megismerjék az őshonos halainkat.