Konyha

Pórul járt az egykor háromcsillagos francia séf

Az ízléssel és a Michelin étteremkalauzzal nem érdemes vitatkozni. Jól tudja ezt már az egykor háromcsillagos francia séf is, aki bizony még törvényesen sem tudta megvédeni az általa vélt igazságot.

Három Michelin-csillaggal büszkélkedhetett még 2018-ban Marc Veyrat híres francia séf, aki La Maison des Bois nevű éttermében teljesített kiváló munkájáért nyerte el az elismerést. Ám mostanra mindebből már csak kettő maradt.

Fotó: shutterstock/Alexandros Michailidis

A séf ugyanis elvesztette perét a Michelin francia étteremkalauz ellen, amelyet azért indított, mert étterme legutóbb már csak két csillagot kapott a korábbi három helyett. Egy eurós jelképes kártérítést követelt Veyrat a visszaminősítése után elszenvedett károkért és sérelemért.

A nanterre-i bíróság döntése szerint azonban Veyrat semmilyen bizonyítékkal nem igazolta, hogy visszaminősítése miatt bármilyen kárt vagy sérelmet szenvedett volna. Ezért nem ítélték meg neki a kért egy eurót.

A séf ugyanakkor azt is követelte, hogy a kalauz szerkesztői hozzák nyilvánosságra minősítésük feltételeit, igazolják bizonyítékokkal szemléiket, gasztronómiai kompetenciájukatt, értékelési módszereiket, amelyek alapján erre a döntésre jutottak.

A kalauz képviselői a bíróság előtt azzal érveltek, hogy nem hozhatják nyilvánosságra értékelési rendszerük módját, szempontjait, mert azzal fel kellene fedniük éttermi kritikusaik személyazonosságát, akik ezután nem látogathatnák inkognitóban a vendéglátóhelyeket – idézte az MTI.

Richard Malka, a Michelin-kalauz ügyvédje szerint a bírósági döntés megerősítette a bírálat jogának szabadságát és azt, hogy a Veyrat által előadott sérelem „képzelt és alaptalan volt”.

A Francia-Alpokban található Manigod településen működő étterem mesterszakácsa, a fekete fedora kalapjáról közismert Veyrat egy síbaleset miatt kilenc évig feladni kényszerült munkáját. Visszatérése után nem sokkal étterme tűz martaléka lett. Három évvel később azonban már Michelin-csillagot kapott.

Az étteremkalauz igazgatója, Gwendal Poullennec korábban azzal indokolta leminősítő döntésüket, hogy az étlapon található fésűskagyló helyett a Genfi-tóból származó menyhalmájat tálaltak fel, és brit cheddar sajtot tettek az egyik ételbe, holott Veyrat folyton azt hangoztatja, hogy csak szülőföldjén készített sajtokat használ.