Konyha

Ne hanyagold ezt a nagyszerű alapanyagot

Nagyon megosztó alapanyag. Sokan szeretik, de szintén sokan vannak, akik egész egyszerűen kerülik. Pedig nem kellene, mert számtalan pozitív hatása van a szervezetünkre.

A gombának számtalan változatát kínálják a boltok polcain. A leggyakrabban a barna és fehér csiperke valamint a laska gomba kapható. Ezekből kiváló levest, pörköltet lehet készíteni, de passzol például a rizottóba és a pizza feltétjeként is megállja a helyét. A bakonyi módon készült ételek, pedig kifejezetten gombás ételek. Ehetjük még tölve vagy akár rántva is. Az erdei változatokból pedig kitűnő ragu készülhet.

Fotó: shutterstock/Sentelia

A gomba – bár télen nem igazán terem a természetben – mégis elérhető a termelőknek köszönhetően. Ráadásul nem is drága alapanyag. Érdemes beiktatni az étrendünkbe. Már csak azért is, mert számtalan pozitív hatással van az egészségünkre.

Többek közt támogatja az immunrendszerünket, amely a téli, influenzás időszakban igazán jól jön. Segíthetnek kordában tartani a vércukorszintet. Antioxidánsokban is gazdag, így segíthet a fiatalság megőrzésében. Ugyanakkor az ízületi gyulladásokra is megoldást jelenthetnek.

Így készítsd el gyorsan
Nem kell sokáig főzni vagy sütni a gombákat. Ha levest készítenél belőle, akkor párold meg zsíron, fűszerezd kakukkfűvel, sóval és borssal. Öntsd fel húslevessel és főzd puhára. Turmixold össze és már tálalhatod is.

A ragu készítése még gyorsabb. A felvágott gombát dobd egy adag megolvasztott vajra. Fűszerezd kakukkfűvel, sóval, borssal és egy kis fokhagymával. Pirítsd meg egy kicsit a gombát a végén. Sült zöldségekkel, párolt rizzsel vagy akár burgonyapürével is felséges és könnyű vacsora.