Konyha

Kiderült milyen bor lesz idén ősszel

Jó hírünk van a borok kedvelőinek. Már előre örülhetnek a következő év termésének és készíthetik poharaikat. Mindennek a hazai boros gazdák is örülhetnek már most, amikor el sem kezdődött a termés.

Azt a szakértők már most meg tudják mondani, hogy milyen szőlő termés várható idén ősszel. Meg is tették a “jövendölést” az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban a Szent Vince napjához kapcsolódó ünnepségen. Ugyanis bőséges szőlőtermést jósoltak a környékbeli hegyközségek gazdái és a Kárpát-medencei borrendek képviselői.

Kalmár István, a Mórahalmi Borvidék hegybírója az idei várható szőlőtermést próbálja megjósolni levágott “vincevesszőkből” az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban tartott, a január 22-i Szent Vince-naphoz kapcsolódó vesszővágáson. Mellette balról Fülöp Mihály, a Szent Vince Borrend alapító nagymestere, jobbról Lukács Sándor, a Szent Vince borrend nagymestere. Szent Vince, Szent György és Szent Márton a szőlészek és borászok védőszentjei. Fotó: MTI/Rosta Tibor

A prognosztizálás meglehetősen egyszerű. Ezúttal Kalmár István mórahalmi hegybíró végezte el, aki miután levágott néhány vesszőt az emlékpark skanzenjének szőlőskertjében elmondta, a rügyek egészségesek. A levágott vesszők szépen fejlődtek, beértek, ruganyosak, megfelelő a háncs és a bél aránya.

Mindehhez persze az szükséges, hogy a tél ne okozzon további meglepetéseket. Ne legyenek például kemény fagyok, így akkor bőséges termés, vidám szüret várható. Ahegybíró ehhez Szent Vince közbenjárását is kérte.

A gazdák a rügykezdemények állapotából nemcsak a jövendő termésre következtetnek. A hagyományoknak megfelelően a levágott vesszőket meleg szobában vízbe állítják, és a hajtások alapján azt is megmondják hamarosan, mikor érdemes elkezdeni a szőlő metszését.

Szent Vince ünnepe alkalmából egyúttal felavatták a házigazda, Csongrád és Békés megyében működő Szent Vince Borrend új tagját is. Az ünnepségen életműdíjjal tüntették ki a Szent Vince Borrend alapító nagymesterét, Fülöp Mihályt.

A rendezvényt a környékbeli szőlősgazdák új borainak bemutatója zárta. A látogatók pedig megkóstolhatták a Karcagi Birkafőzők Egyesületének tagjai által hagyományosan készített birkapörköltet.

A néphagyomány szerint Szent Vince vértanú napján – január 22. – tájegységenként különbözőképpen megjósolják a várható szőlőtermést. Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince, vagyis ha enyhe az idő és olvad ezen a napon, akkor jó bortermésre lehet számítani.