Konyha

Téli minestrone leves

Melyik étel lehetne jobb választás a januári fagyos hidegben, mint egy ízletes tűzforró leves? Bár ezt az olasz különlegességet eredetileg hidegen fogyasztják, miért ne lehetne tűzforrón is tálalni?

A minestrone levest már csak azért is ajánlják a téli időszakokban, mert olyan zöldségeket tartalmaz, melyek telis-tele vannak azokkal a vitaminokkal, amelyeket ebben az időszakban hiányol a szervezet.

Fotó: shutterstock/ Wiktory

Hozzávalók (4 személyre):
másfél fej hagyma, 4 db nagy sárgarépa, 2 db szárzeller, 3 gerezd fokhagyma, 2 db cukkini, só,
bors, kakukkfű, babérlevél, 1 db paradicsomkonzerv, leveszöldség keverék ízesítő, friss petrezselyem, friss bazsalikom, 3 marék levestészta, 1 evőkanál olívaolaj, 2-3 deciliter víz, fél konzervnyi fehérbab, reszelt parmezán vagy trappista sajt ízlés szerint.

Elkészítése:
Vágjuk fel a vöröshagymát és kevés olívaolajon dinszteljük meg egy fazékban. Adjuk hozzá a felkarikázott répát, cukkinit, a zellerszárat egészben, majd forgassuk össze az olajban és közben sózzuk, borsozzuk.
Mire a zöldségek egy kis színt kapnak, adjuk hozzá a kakukkfüvet és a babérlevelet.
Ezután öntsük hozzá a paradicsomkonzervet, főzzük és kevergessük nagyjából 5 percig.
Öntsük hozzá a vizet és a zöldségleves ízesítőt.
Ezután jöhet bele a bab, mert ennek nem kell megfőnie, illetve a friss bazsalikom és petrezselyem a legvégén.
Tálaljuk forrón és reszeljünk bele sajtot, ettől még ellenállhatatlanabb lesz az íze!
Jó étvágyat hozzá!