Konyha

Farsang nem múlhat el nélküle!

Javában tart a farsangi időszak, amely nem múlhat el a szalagos farsangi fánk nélkül. Ez a hagyományos recept könnyedén elkészíthető és a család apraja-nagyja szeretni fogja.

Fánkból létezik csöröge, forgács, krumplis, töltött vagy akár túrós is, de a klasszikus mégis a farsangi szalagos fánk. A szalag pedig azért látható rajta, mert ahogy sütjük a bő forró olajban körben egy kicsit világosabbra sül. Ugyanis nem merül bele teljesen egyik fele sem az olajba.
A kel tészta készítésénél nagyon fontos, hogy minden alapanyag legalább szoba-hőmérsékletű legyen.
A formázásához nem szükséges fánkszaggató, egy szélesebb karimájú pohár is ugyanúgy megteszi.

Fotó: shutterstock/ Maria Burshtein

Hozzávalók:
50 dkg liszt,
10 dkg vaj,
3 dkg élesztő,
10 dkg cukor,
1 csomag vaníiás cukor,
4 tojás sárgája,
1,5 dl tej,
olaj

Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk és bele teszünk egy teáskanálnyi cukrot.
Belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A lisztet összekeverjük a cukorral, vaníliás cukorral és a tojások sárgájával.
Bele öntjük az élesztős tejet.
Alaposan összegyújtjuk a tésztát, amelynek közepes keménységűnek kell lennie.
Ezután langyos helyen kelesztjük addig, amíg a duplájára megdagad.
Ezután liszttel megszórt deszkán vagy munkalapon 1-1,5 centi vastagságúra nyújtjuk.
Kerek alakúra szaggatjuk.
Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és hagyjuk még tíz percig kelni.
Ezután bő, meleg olajban megsütjük. Amikor beletesszük az olajba, akkor a ujjunkkal a közepébe lukat fúrunk.
Baracklekvárral az igazi.