Konyha

Rakott burgonya vegetáriánus módra

A Veganuár jegyében ismét egy zöldséges receptet kínálunk. A klasszikus rakott krumplit húsmentes változatát mutatjuk be. Gyorsan elkészül, tápláló, így utána sem fog hiányozni a hús.

Egyre több változata van a klasszikus rakott krumplinak, amely önmagában is nagyon finom étel. De például karfiollal is megállja a helyét ebédre vagy akár vacsorára is. Annyira laktató, hogy egyáltalán nem hiányzik hozzá a füstölt kolbászkarika. Ráadásul ez a változat remekül beilleszthető a vega étrendben. Nem vegán, mert állalti eredetű hozzávalói azért vannak, de hús biztosan nem kerül bele.

Fotó: shutterstock/A. Zhuravleva

Hozzávalók:
1 nagyobb fej karfiol,
0,5 kg burgonya,
10 tojás,
10 dkg vaj,
2 kisebb doboz tejföl,
10 dkg ementáli vagy trappista típusú sajt,
10 dkg sajt füstölt sajt,
só.

Elkészítése:
A burgonyát és a karfiolt sós vízben félpuhára főzzük külön-külön.
Kilenc tojást megfőzünk.
A tejfölt összekeverjük az egy nyers tojással.
Egy tűzálló tálat kivajazunk.
Elsőként a főtt burgonyát karikázzuk bele.
Meglocsoljuk a tojásos tejföl harmadával.
Rákarikázzuk a főtt tojások felét.
Megszórjuk reszelt sajttal.
Rátesszük a főtt karfiol rózsákat.
Ezt is meglocsoljuk a tejföl másik harmadával.
Rákarikázzuk a főtt tojások másik felét.
Sajtot szórunk rá.
Végül burgonyakarikákat teszünk rá és rálocsoljuk a maradék tejfölt és rászórjuk a maradék sajtot.
Sütőben addig sütjük, amíg világosbarnára pirul a teteje.