Konyha

Milyen hőmérsékleten igyuk a kávét és miért?

Talán neked is javasolták már, hogy melegen idd a kávéd, ne hagyd kihűlni – ez viszont nem minden kávéfajtára igaz, mert van, amelyik épp alacsonyabb hőfokon finomabb.

Ha számodra is egy bögre kávé teszi elviselhetővé a reggeleket, akkor jó, ha tudod, hogy a maximális ízélmény eléréséért hogyan idd. Először is, nem mindegy, milyen fajtájú kávét iszol, hiszen az Arabicát forrón, a Robustát viszont akkor élvezheted leginkább, ha kicsit már kihűlt – derül ki a Kansasi Állami Egyetem tanulmányából.

Fotó: shutterstock/TravnikovStudio

A tudósok hét kóstoló véleményére, tapasztalataira alapozták tudományos munkájukat. A kóstolók 36 különböző ízkategóriába tartozó kávékat kóstoltak végig, a gyümölcsöstől a virágosig, valamint a Robusta és Arabica típust, illetve ezek keverékét is, forrón és langyosan.

Arra jutottak, hogy az Arabicával érdemes megközelíteni a 70 fokot (afelett már úgyis égetően, ihatatlanul forró az ital), a Robusta ízvilága viszont 60 fokon, vagy még alacsonyabb hőmérsékleten, 50 fok körül érvényesül leginkább.

Persze még sok minden mástól is függ, hogy milyen lesz a reggeli feketéd – a kávé minőségétől, pörkölésétől, őrlésétől, a víz minőségétől és hőfokától –, de egy dolog a hozzáértők szerint biztos: ne hagyd teljesen kihűlni, mert az egyik kávéfajta ízvilágának sem tesz jót.