Konyha

A káposzta, ami gulyás is lehet

Igazi téli étel, amely laktató és többször felmelegítve talán még finomabb, mint frissen. Éppen ezért remek hétköznapi étel és az elkészítése sem kíván túl nagy jártasságot a konyhaművészetben.

Bár székelykáposztának vagy székelygulyásnak hívják, még sincs semmi köze az erdélyi konyhához. A legenda az étel megszületését Székely József vármegyei főlevéltároshoz köti, aki kiváló barátságban volt Petőfi Sándorra. Úgy tudni, hogy még 1846-ban a pesti Gránátos utcai Komló-kertben akartak ebédelni, de mire odaértek már alig volt valami a konyhán. Ekkor a tulaj Székely József biztatására összekeverte a maradék sertés pörköltet a maradék savanyúkáposzta-főzelékkel. Olyannyira nagy sikere lett a hirtelen lett ételnek, hogy Petőfi később már csak Székely-káposzta néven rendelte nála.
Egyébként tényleg ennyi a recept, bár a savanyú káposztából nem kell főzeléket készíteni.

Fotó: shutterstock/Sea Wave

Hozzávalók:
0,5 kg sertés comb,
0,5 kg savanyú káposzta,
3 evőkanál zsír,
1-2 fej vöröshagyma,
2 evőkanál pirospaprika,
só,
1 evőkanál sűrített paradicsom,
víz.

Elkészítése:
A savanyú káposztát legalább kétszer tiszta vízzel átmossuk.
Az apróra vágott hagymát a megolvasztott zsíron üvegesre pároljuk.
A felkockázott sertés combot rádobjuk és addig sütjük, amíg kifehéredik.
Levesszük alacsonyra a hőfokot és rászórjuk a pirospaprikát.
Alaposan összekeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.
Sózzuk és bele tesszük a sűrített paradicsomot.
Amikor a hús megpuhul tegyük bele a káposztát és forraljuk össze.
Tejföllel tálaljuk.