Konyha

Ínyenc falatok Gallego módra

A hétvégi téli esték remek alkalmak arra, hogy összejövetelt szervezzünk a barátainkkal. Az alkoholos italok mellé pedig remekül megy a tapas. Nevezhetjük parti falatkáknak és borkorcsolyának is.

A tapas spanyolul fedőt jelent, amely mára egyfajta étel neve is. Olyan ételeké, amelyeket egy jófajta borozgatás mellé csemegének, falatkáknak felszolgálnak. Magyarul borkorcsolyának is nevezhetjük.

Nem csak finom, de arra is szolgál, hogy az alkohol hatása enyhébb legyen. A tapas létrejöttének egyik legendája is erről szól. De azt is tartják róla, hogy azért kínálták a korabeli kocsmárosok, hogy jobban fogyjon az ital. A harmadik magyarázata a nevével függ össze. Úgy tartják, hogy az alkohollal teli poharak, üvegek tetejére tettek kenyeret és egyéb ételeket, hogy ne menjenek bele a bogarak. Így lett ezeknek a falatkáknak a neve tapas vagyis fedő.

Bár már Budapest belvárosában is hozzá juthatunk remek és különleges tapashoz, de akár otthon is elkészítheted, ha vendégeket vársz. Íme egy igazán ínyenc verziója.

Fotó és a recept forrása: Tapassio étterem

Polip Gallego módra

Hozzávalók:
3 liter víz,
egy 1,5-2 kg-os polip,
30 gramm só,
0,5 kg burgonya.
édes paprika,
csípős paprika (lehetőleg Pimentón de la Vera),
extra szűz olívaolaj.

Elkészítése:

A polipot háromszor megmerítjük sós lobogó vízben majd a vízbe dobjuk.
Úgy 60-75 percig főzzük.
Hagyjuk kihűlni a vizet.
Amikor kihűlt, kivesszük a polipot.
A lábakat fél centiméteres csíkokra vágjuk.
Megtisztítjuk a burgonyát, majd fél centiméter vastag karikákra vágjuk.
A polip vizében 20-25 percig lassú tűzön megfőzzük.
Szétterítjük a burgonyát a tányéron, teljesen befedjük a polip szeletekkel.
Alaposan megszórjuk édes és csípős paprikával (80-20 arányban ajánlott), majd bőven meglocsoljuk olívaolajjal és csipetnyi sóval ízesítjük.

Fotó és a recept forrása: Tapassio étterem