Konyha

Rákkeltő keksz törhet az életedre

Olyan keksz került a hazai üzletekbe, amelyben az egészségünkre nagyon veszélyes anyag kerülhetett. Ezért a terméket visszahívták. Aki vásárolt belőle ne egye meg, hanem vigye vissza a boltba.

Az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül jelentette be a német hatóság azt, hogy az Anela márkájú, 250 grammos, 2020. május 22-i minőségmegőrzési idejű keksz szennyezett. Az orosz eredetű termékben a határértéket meghaladó glicidil-észter mennyiséget találtak. Ebből a termékből Magyarországra is érkezett, így bárki vásárolhatott belőle.

Felvételünk illusztráció! Fotó: shutterstock/drebha

A glicid-észterek olyan szennyező anyagok, amelyek az élelmiszer előállítása során kerülhetnek az élelmiszerbe. Akkor keletkeznek ezek az anyagok, amikor a növényi olajokat szagtalanítják, finomítják 200 Celsius fok felett. Különösen a pálmaolajban lelhetők fel az észterek az eljárás után, de benne lehet a többi növényi olajokban is. Így azokban az élelmiszerekben is megtalálható, amelyekben ezeket az olajokat felhasználták.

Amennyiben ilyen ételeket eszel, amelyekben glicid-észterek találhatók, akkor az a szervezetedben glicidollá alakul. Ez azért nem szerencsés, mi több veszélyes a számodra, mert ez a glicidol képes károsítani a DNS-t. Mindezen túl rákkeltő hatású, amelyet állatkísérletek is bizonyítanak – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-n keresztül.

Tehát, ha a fent említett kekszből vásároltál, vidd vissza abba a boltba, ahol vetted és semmi esetre se egyél belőle!