Konyha

Húsleves influenzás napokra

Egy melengető leves mindig jól jön a hideg napokon. Ugyanakkor van olyan, amely akár gyógyhatású is lehet. Igen előnyös tulajdonság ez ebben az influenza vírusos időszakban.

Régen, ha beteget vagy gyermekágyban fekvő kismamát látogattak meg, biztosan lapult az ajándékok közt egy kisebb fazéknyi húsleves. Mára már tudományos kutatások is bizonyították, hogy ez az aranysárga leves támogatja az immunrendszerünket, amely tulajdonsága ebben az influenzás időszakban igazán fontos lehet. Készítsük betegnek, de megelőzés céljából is, no meg azért, mert egyszerűen finom. Külföldön már dobozokba töltve árusítják.

Elkészítése nem igényel különleges főző tudományt, csak egy kis odafigyelést és annál több időt. A legjobb a csontosabb húsokból készíteni, amely csirke esetén a szárny, nyak és far-hát. Sertésnél a csontos karaj vagy bármilyen csont, ugyanígy marha esetében is.

Elsősorban gyökérzöldségekkel dúsítjuk, de kerülhet bele paprika, karalábé vagy káposzta. Fűszerként tehetünk bele sáfrányt, tárkonyt vagy akár egy teáskanálnyi kurkumát is.

Fotó: shutterstock/ from my point of view

Hozzávalók:

1 kg csontos hús,

5 sárgarépa,

3 petrezselyemgyökér,

1 közepes zellergumó,

1 vöröshagyma,

1 fej fokhagyma,

15-20 szem fekete bors,

só,

víz.

Elkészítése:

Tegyük egy nagy fazékba a csontos húsokat.

Öntsünk rá annyi vizet, amely bőven ellepi.

Sózzuk és szórjuk bele a fekete borsot.

Alacsony hőmérsékleten főzzük legalább két órán át. Csak épphogy “gyöngyözzön” a leves. Vagyis csak egy-két buborék keletkezzen a főzés során.

Tegyük bele a megtisztított zöldségeket és főzzük addig, amíg megpuhulnak a zöldségek.