Konyha

3+1 tipp az élelmiszer hulladékok megelőzésére

Az élelmiszer hulladékok nagy megterhelést jelentenek a környezetünknek. Amikor megtermeljük és amikor megsemmisítjük. Érdemes ezért - is - odafigyelni arra, miként kezeljük az élelmiszereinket.

A Magyar Élelmiszerbank idén ünnepli fenállásának 15. évfordulóját. Küldetésük, hogy megmentség a már kidobásra szánt, de még fogyasztható élelmiszereket és azokat rászorulóknak juttassák el. Gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjtik be a feleslegessé vált élelmiszereket. A termékek között vannak közeli lejáratú vagy csomagoláshibásak, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is – nyilatkozta az MTI-nek Cseh Balázst, az egyesület elnöke.

Fotó: shutterstock/ SpeedKingz

Statisztikáik szerint az elmúlt 15 évben összesen 73 ezer tonna élelmiszert mentettek meg, amelynek értéke megközelíti a 40 milliárd forintot. Úgy becsülik, hogy hazánkban 1,8 millió tonna élelmiszer-felesleg keletkezik egy évben, amelyből 80-100 ezer tonna megmenthető lenne.

Azt gondolhatnád, hogy mindez a gyártók hibája, pedig közel sem az. Ők csak az igényekhez alkalmazkodnak. Mi egyénileg is sokat tehetünk azért, hogy kevesebb legyen a kidobott élelmiszer azzal, hogy csak azt vásároljuk meg, amire valóban szükségünk van. A legjobb benne az, hogy ezzel még a kosztpénzeden is faraghatsz.

Az első és legfontosabb az élelmiszer-hulladék megelőzésében az, hogy pontos bevásárlólistával mész bevásárolni, miután megtervezted a heti menüt. Az étlapra pedig amennyire csak lehetséges, idénytermékekből álló ételeket tervezz. Ha szigorúan ragaszkodsz a listádhoz és nem veszel mást, akkor biztosíthatod, hogy nem romlanak rád az alapanyagok.

Több élelmiszerbolt bevezette már, hogy a kissé esztétikai hibás zöldségeket és gyümölcsöket olcsóbban árusítják. Nyugodtan vedd meg, hidd el a főzeléknek mindegy, hogy ha egy kissé kornyadtabb levelű káposztából vagy répából készíted. Ez utóbbiból kiváló répatortát is készíthetsz.

A fonnyadtabb alma például remek az almás pitébe vagy akár a gyümölcslevesbe is.

Rendszeresen nézd át a kamrád vagy kamra polcod tartalmát is. Olvasd el a szószok, tészták, konzervek vagy más egyéb tartós élelmiszerek csomagolásán lévő minőségmegőrzési időt. A közeli lejáratú termékeket tedd előre és tervezd be a következő napok menüjébe.

Ha pedig még sem sikerült ellen állnod egy nagyon jó ajánlatnak a boltban, akkor keress minél több olyan receptet, amelyben felhasználhatod a nagyobb tételnyi szerzeményed.