Konyha

Milliókat érő whisky

Nem csak szalvétákat, söröpoharakat és finom borokat gyűjtenek az emberek, hanem whiskyt is. Olyannyira, hogy most kalapács alá került a világ legnagyobb magángyűjteménye. Eláruljuk: sokat ér!

A legnagyobb whisky magángyűjtemény összesen 3900 palacknyi tömény italt tartalmaz. A gyűjtemény nagy része háziasítatlan maláta skót whisky. A palackok közt van olyan is, amely 1926-os évjáratú, Macallan Valerio Adami névre keresztelt whiskyt, amelyet hatvan évig érleltek hordóban.

Fotó: shutterstock/ Leszek Czerwonka

Azért, hogy tisztában legyünk az értékével, érdemes tudni azt, hogy októberben egy ilyen 1926-os Macallanért 1,45 millió fontot adtak a Sotheby’s árverésén. Éppen ezért a kikiáltó Whisky Auctioneer árverési ház, amely licitre bocsájtja az italokat, arra számít, hogy egyes darabok akár egymillió fontért is elkelhetnek a rajongók körében.

Mindezt a gyűjteményt a néhai Richard Gooding amerikai üzletember halmozta fel. Ebből látszik, hogy nagy rajongója lehetett ennek az italnak. Az üzletember azonban 2014-ben eltávozott az élők sorából és mostanra döntötték el az örökösei, hogy megszabadulnak az italoktól – írta az MTI.

Az italokra az interneten lehet licitálni két fordulóban. Az első forduló február 17-ig tart, majd április 10. és 20. között rendezik a következőt. Az első részben kerül kalapács alá a hatvan évig érlelt ital is.