Konyha

Az igazi retro hamburger

Egy igazi retró hamburger ízére vágysz? Ne keresgélj tovább az interneten büfék után. Inkább elsőként irány a bolt, majd a konyha és dobj össze gyorsan egy igazi, békebeli “gitáros szendvicset”.

Miért gitáros? Hát azért, mert a retró hamburhert nem lehetett úgy enni, hogy ne maszatoltuk volna össze magunkat vagy ne csepegtettük volna le minimum a szószt. Ezért egyik kezünket a magasba emelve a másikkal sepergetve le a ruhánkról a kiszökött salátát vagy egyéb darabokat, teljesen úgy nézett ki, mintha léggitároznánk.

Ez a recept akkor is kiváló, ha áthívnád a barátokat egy kis borozással összekötött beszélgetésre.

Fotó: shutterstock/Evgeny Karandaev

Hozzávalók a hamburgerhez (4 adag):
50 dkg darált marhahús ,
15 dkg vöröshagyma,
2 dkg só,
1 dkg fekete bors,
egy csipet kakukkfű,
5 dkg paprikakrém,
0.5 dl napraforgó olaj,
4 db hamburger zsemle (puffancs),
1 közepes db paradicsom,
10 dkg kígyóuborka,
1 közepes db lila hagyma,
mustár,
ketchup,
jégsaláta.

A káposztasalátához:
10 dkg káposzta,
10 dkg sárgarépa,
10 dkg lila hagyma,
10 dkg majonéz,
5 ml tárkonyecet,
só, bors ízlés szerint.

Elkészítése:
A vöröshagymát megtisztítva és apróra vágva, kis olajon megdinszteljük, majd összedolgozzuk a hússal, amit fűszerezünk kakukkfűvel, paprikakrémmel, sóval és borssal.

4 kis golyót gyúrunk a húsból, amit a tenyerünkkel vagy késsel kilapítunk, majd mindkét oldalát olajon megsütjük, 5-5 percig.

Ezután a hamburger zsemléket serpenyőben kicsit megpirítjuk.

A zsemle alsó részét megkenjük mustárral, a zöldségeket felszeletelve rárakjuk, arra pedig a húspogácsát, a zsemle másik felére pedig ketchupot kenünk.

A káposztasalátához a zöldségeket megtisztítjuk, és lereszeljük.

Majonézből, tárkonyecetből öntetet készítünk, amit jól összedolgozunk a zöldséggel, majd sóval, borssal ízesítjük.

Étkezés előtt tegyük be 10 percre a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.