Konyha

Ezeket az élelmiszereket azonnal vidd vissza a boltba

Több élelmiszert is visszahívott a napokban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Ezeket a termékeket vissza lehet vinni a vásárlás helyére, ahol vissza adják az árát.

A holland hatóság határérték feletti benzo(a)pirént és policiklikus aromás szénhidrogéneket PAH) mutatott ki a szingapúri, 100 százalékos tisztaságúnak feltüntetett szezámolajban. Ezért az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén tájékoztatta az érintetteket, hogy azonnal vegyék le a boltok polcairól és hívják vissza a vásárlóktól a terméket.

Fotó: shutterstock/cve iv

A Nébih ezért felhívja azok figyelmét, akik a Szingapúrból származó, Oh Aik Guan szezámolaj terméket megvásárolták, hogy ne használják és vigyék vissza a boltba. A 150 milliliter kiszerelésű, 12/03/2022, és a 15/05/2022 lejárati idejű termékeket érinti a visszahívás. A szennyezett szezámolajból több hazai kereskedőhöz is szállítottak holland kereskedőn keresztül.

A másik visszahívott termék a LOLO tomato veggie snack paradicsomcsipsz. A Nébih kéntartalmú adalékanyag miatt intézkedett. A laboratóriumi vizsgálat mutatta ki, hogy a termék határérték felett tartalmaz kéntartalmú adalékanyagot. Ez azért gond, mert a kéntartalmú adalékanyag a jelölésen nem volt feltüntetve. Így a csomagolásra megtévesztő módon került az adalékmentességre utaló „100% natural” (100 százalék természetes), és a „no added preservative” (hozzáadott tartósítószer nélkül) felirat – közölte a Nébih nyilatkozatát az MTI.

A kén-dioxid és a szulfitok (E 220-228) olyan élelmiszer-adalékanyagok, amelyeket egyebek közt tartósítószerként használnak. Az arra érzékeny embereknél allergiás reakciót okozhatnak.