Konyha

Ételallergiád van? Ezekre a termékekre nagyon figyelj!

Olyan élelmiszereket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amelyeken nem jelölték, hogy allergén összetevőket tartalmaz. Komoly egészségügyi gondot is okozhatnak.

Meglehetősen nagy gondot is okozhat az, ha egy élelmiszeren nem szerepelnek az allergiát kiváltó alapanyagok. Éppen ezért döntött úgy a Nébih, hogy riasztást ad ki a Mestemacher márkájú, 750 grammos kiszerelésű Multi-Frucht Müsliről, amelynek tételszáma MHD: 23.08.2020, RASFF referenciaszáma pedig 2020.0807. A lengyel gyártmányú gyümölcsös müzlin nem jelölték, hogy földimogyoró lehet benne. Azok, akik érzékenyek a földimogyoróra, semmi esetre se egyenek belőle és vigyék vissza abba az üzletbe, ahol vásárolták.

Fotó: shutterstock/ goodmoments

A tejérzékenyek pedig a Spring Home márkájú “TYJ Spring roll pastry” (tavaszi tekercs lapok) terméket kerüljék és vigyék vissza a boltba, ugyanis nem jelölt tejösszetevőt talált benne a hatóság. Így az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki. A műanyag zacskóba csomagolt, különböző kiszerelésben kapható termék gyártója a Tee Yih Jia Food Manufacturing Pte Ltd (Szingapúr), RASFF referenciaszáma 2020.0715. A Nébih minőségmegőrzési időtől és kiszerelési egységtől függetlenül elrendelte a termék visszahívását.

És még nem ért véget a nem megfelelő élelmiszerek listája. Ugyanis a Nébih azt közölte honlapján – tudatta az MTI-, hogy FrieslandCampina Hungária Zrt. beszállítói információk alapján önkéntesen, saját hatáskörben kivonta a piacról az 500 grammos Landliebe epres joghurtot, melynek a minőségmegőrzési ideje február 25., március 3., illetve március 11. A gyár mindezen túl visszahívta még a 450 grammos Landliebe epres joghurtot, melynek a minőségmegőrzési ideje február 21., február 27, március 5., illetve március 12., valamint a 150 grammos Landliebe réteges epres joghurtot, melynek minőségmegőrzési ideje február 24., március 2., illetve március 15.

Ezeket a termékeket sem javasolt megenni.