Konyha

Fagyassz okosan!

A fagyasztott élelmiszerek hónapja a március. Mindezt egy zseniális amerikai feltalálónak köszönhetjük. De vajon mindent lefagyaszthatunk a későbbi felhasználás érdekében?

Őseink mindent megtettek annak érdekében, hogy a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket a lehető legtovább frissen tudják tartani. Kiváló módszereket dolgoztak ki, amelyeket ma is használunk.

Fotó: shutterstock/BravissimoS

Ugyanakkor az 1920-as években forradalmi változás történt azzal, hogy Clarence Birdseye fetaláló rájött arra: fagyasztassál remekül frissen lehet tartani a halakat. A fagyasztás fortélyait az eszkimóktól leste el, akik így tartósították a halászati szezonban fogott halaikat.

Később a feltaláló azt is kifejlesztette, hogy mit, milyen gyorsan és milyen csomagolásban lehet lefagyasztani ahhoz, hogy sokáig friss maradjon. Kimondhatjuk, hogy felfedezése alapjaiban változtatta meg az étkezési szokásokat.

A fagyasztás tartósító hatása azon alapul, hogy a hőmérséklet csökkentésével a mikroorganizmusok szaporodása előbb lelassul, majd megáll – tudatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az Ételt csak okosan! honlapján.

Azt is elárulták, hogy a fagyasztónkat legalább -18 °C-on vagy az alatti hőmérsékleten javasolt tartani ahhoz, hogy kifogástalanul tartósíthassuk benne élelmiszereinket. Az élelmiszereket három hónaptól, akár egy éven át is tárolhatjuk benne, természetesen minél alacsonyabb hőfokon. Azt is érdemes tudni, hogy minél tovább tároljuk az élelmiszereket a jégen, annál többet változnak.

Vannak olyan ételek, amelyeket nem lehet fagyasztani. Ezek a héjas tojás, magas víztartalmú zöldségek, gyümölcsök, sajtkrém, szemcsés sajt, ricotta.

Olyanok is vannak, amelyeket ugyan lefagyaszthatunk, de állagukban a felolvasztás után nagy változás történik és úgy már használhatatlanok. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a magas zsírtartalmú ételekben, készételekben a fagyasztás során kiválik a zsír és az így könnyedén avasodhat.

A fagyasztandó élelmiszert csak az erre a célra szánt műanyag zacskóban vagy dobozban javasolt a mélyhűtőbe tenni. Fontos, hogy légmentesen záródjanak a csomagolások. Érdemes ráírni, hogy mit tartalmaz a csomag és mikor került a fagyasztóba. Ugyanis fagyott állapotban könnyedén összekeverhetjük a termékeket.

Érdemes kisebb adagokra osztani az élelmiszereket, mert így könnyebbek kezelhetjük. Jobban elhelyezhetjük a mélyhűtőben, gyorsabban felolvad és nem lesz maradék, ha nem fogy el.

Amennyiben lehetséges, a friss élelmiszert, amikor betesszük a fagyasztóba, ne tegyük közvetlenül a már fagyasztott mellé. Ráadásul melegen sosem szabad semmit lefagyasztani. Felolvasztás után újrafagyasztani semmit sem szabad.