Konyha

Egy citromos sütemény csoda

A citromos desszertek arányait nem könnyű eltalálni, hogy ne legyen túl savanykás, vagy túl édes. Ez a különleges kekszből, vajból és citromos krémből készült süteményt, viszont lehetetlen elrontani.

Ahogy a vajas keksz elolvad a szánkban, és a citromos krém üdítő hatással van az ízlelő bimbóinkra, igazi gasztronómiai élményt élhetünk át.

Fotó: shutterstock/Tatiana Volgutova

Hozzávalók:
20 dkg vajas keksz (darált),
7,5 dkg olvasztott vaj,
1 csipet só,
3 citrom reszelt héja,
3 citrom facsart leve,
16 dkg kristálycukor ,
4 tojás,
1 tojássárgája,
1 csipet só,
15 dkg tejszín,
1 csokor tárkony,
1 evőkanál keményítő,
porcukor ízlés szerint,

Elkészítése:
A darált vajas kekszet forgassuk jól össze az olvasztott vajjal és egy csipet sóval.
Ezután béleljünk ki egy kisebb méretű tepsit sütőpapírral, és öntsük bele, majd az ujjainkat nyomkodjuk bele egyenletesen a vajas morzsát.
Tegyük kicsit félre a hűtőbe pihenni, amíg elkészítjük a tölteléket.
Gőz fölött egy keverőtálban kézi habverővel összekeverjük a citromokat, a cukrot, a tojást, a sót, a tejszínt és a keményítőt.
Beleaprítjuk a tárkonyt és folyamatos keverés közben, a vízgőz fölött puding sűrűségűre főzzük.
Mikor már a kanál nehezen mozdul a krémben, levehetjük a tűzről.
Ezután vegyük ki a hűtőből a sütemény alját, és öntsük rá a krémet.
120 fokos sütőben süssük úgy 20-25 percig. Akkor tudjuk majd, hogy jó, ha amikor megmozgatjuk a tepsit kocsonyás állaga lesz. Ezután várni kell még fél órát, hogy kellőképpen kihűljön a citromos krém.
Szeleteljük fel vizes késsel kis kockákra, hintsük meg ízlés szerint porcukorral és élvezzük a különleges ízeket!