Konyha

Egyre több tojást eszünk

A Húsvét nélkülözhetetlen kelléke a tojás. Számtalan étel készülhet belőle. A koronavírus okozta megnövekedett kereslet sem akadályozhatja meg, hogy tojás kerüljön Húsvétkor az asztalra.

A tojástermelő gazdák a mostani helyzetre való tekintettel több fertőtlenítést vezettek be azért, hogy a telepen dolgozó munkatársakat megvédjék a fertőzéstől. Bár az élelmiszer-előállítókra az átlagos hétköznapokon is szigorú higiéniai szabályok vonatkoznak.

Fotó: shutterstock/LightField Studios

Az elmúlt két hétben egyre több tojást vásároltunk. Az üzletek ugyanis 30-50 százalékkal több tojást rendeltek a termelőktől. Ugyanakkor ez nem okoz fennakadást, mert miután nem működnek a hotelek, éttermek, menzák, így ők nem rendeltek tojást. Ez a kieső mennyiség pótolja a lakossági igényeket.

Közeledik a Húsvét ünnepe is, amelynek elengedhetetlen kelléke a tojás a főtt sonkával és reszelt, ecetes tormával. Húsvétkor az eddigi tapasztalatok szerint 270-280 millió tojást vásárolnak meg az emberek. Ez pedig az éves mennyiség tíz százaléka.

Az elmúlt évben átlagosan 238 tojást evett meg egy ember a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint, míg 2014-ben ez a szám 214 volt.

Idén a nagyüzemi termelésben 1,2-1,3 milliárd tojás várható. Tavaly mindössze 1,1 milliárd tojás volt a termelésük. Mindez arra volt elég, hogy a fogyasztás 47 százalékát biztosítsa. Ugyanakkor a háztáji termelés 26 százalékát fedezte az igényeknek. Külföldről a tojás fogyasztás 27 százalékát biztosították.

A hazai tojástermelés folyamatos, így az áruházláncok ellátása is biztosított. Ugyanakkor a tojás ára – előre láthatóan – emelkedni fog, megközelítőleg öt százalékkal – közölte a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) az MTI-vel.