Konyha

Michelin-csillagokkal az egyszerű ételekért

Lassan mindenki megtalálja a módját annak, hogy kihasználja az idejét a jelenlegi helyzetben. Így van ez a francia sztárséfekkel is, akik különleges módját választották a segítségnyújtásnak.

Franciaországban is bezártak az éttermek, így chéfek és szakácsok otthon vannak. Mondjuk náluk a home office “termését” a család nagy valószínűséggel örömmel fogadja.

Fotó: shutterstock/Golubovy

A helyi sztárséfek úgy döntöttek, hogy a közösségi hálón mutatják meg, hogy főznek egyszerűen, olcsón az otthoni konyhájukban, hogy segítsenek a nézőknek és követőiknek. Így bárki főzhet otthon finomat.

„Ma nem Lignac séf beszél, hanem Cyril, akinek, mint minden franciának, a közelben kell beszereznie az ennivalót. Nagyon izgalmas azzal jobbá tenni az emberek mindennapjait, hogy a konyhaszekrényemből és a hűtőmből főzök” – mondta el Cyrill Lignac, aki jelenleg a francia gasztronómia legnépszerűbb alakja.

A múlt héten indította műsorát Tous en cuisine (Mindenki a konyába!) címmel, amely a mindennapok ételeit és otthoni teendőit mutatja be az új koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet idején.
Amandine Chaignot, egy másik párizsi séf szintén nline tart órákat. „Pici a konyhám, ha én meg tudom benne csinálni, neked is menni fog” – buzdította a nézőit.

Beszállt a tevékenységbe Alexandre Mazzia is, aki egy kétcsillagos étterem séfje Marsailles-ben, akit 2019-ben az év szakácsának választotta a Gault & Millau gasztrokalauz. A jelenlegi helyzetre átalakított recepteket tesz közzé a közösségi médiában. Olyan csokoládétortát is bemutatott, amelyhez se a lisztet nem kell megszitálni, se a tojást felverni, valamint olyan zöldlencse-saláta, amelyben a kumkvat nevű apró kínai citrusfélét zöldalmával, a kesudiót bármilyen olajos maggal helyettesítette.

Szintén a közösségi háló segít főzni a franciáknak Christophe Bacquie, egy három Michelin-csillagos étterem séfje. „A feleségem beszélt rá az Instagramra” – mondta, aki mediterrán fogásokra – köztük a narancsos, mézes és rozmaringos endíviára vagy a citromos-olívaolajos tortára – szeretné megtanítani az embereket.

„Abból főzünk, amink van. Mindenkit ugyanúgy korlátoz a járvány, nekünk az a dolgunk, hogy példát mutassunk” – magyarázta.