Konyha

Megszikkadt a zsemle? Így készíthetsz belőle új ételt

A napokban jól jönnek az egyszerű receptek, de talán még jobban a maradékmentők. Így ugyanis minden morzsát felhasználhatunk. Így kevesebbet kell mennünk bevásárolni és még gazdaságos is.

A kenyerek és a péksütemények azok, amelyek elsősorban frissen jók. Léteznek praktikák a tárolásuk meghosszabbítására, de pár nap után nem túl ízletesek.

A legjobb megoldás, ha magunk sütjük ezeket otthon a járvány idején vagy lefagyasztjuk őket. A kenyeret szeletelve kiválóan le lehet fagyasztani és így annyi szeletet veszünk ki, amennyire szükségünk van.

Hagyhatjuk kiolvadni a konyhapulton, de mikróban is kiolvaszthatjuk. Az állaga és az íze megtévesztően hasonlít majd a frissen sültéhez.

Ugyanakkor előfordul, hogy túlméreteztük az adagot és elkezdett ránk száradni például a zsemle vagy kifli. Nem kell kidobni, mutatjuk milyen finomság készülhet belőle.

Fotó: shutterstock/Elena Veselova

Hozzávalók:
szikkadt zsemle, kifli vagy akár kalács (amennyi van)
1 csomag vaníliás cukor vagy 1 teáskanálnyi vanília aroma,
2-3 dl tej,
2 tojás,
porcukor,
lekvár,
vaj a sütéshez.

Elkészítése:
A zsemle héját reszeljük le sajtreszelőn. Ez lesz a panírmorzsa. Amennyiben nem elég száraz ehhez a zsemle, akkor használhatunk külön panírmorzsát is.
vágjuk fel hosszúkás darabokra a zsemle megmaradt belsejét.
Keverjük össze a vaníliáscukrot a tejjel.
Mártogassuk bele a zsemledarabokat.
Ezután mártsuk bele a felvert tojásba.
Ezután forgassuk zsemlemorzsába a zsemléket.
A megolvasztott vajban süssük ropogósra a zsemlék minden oldalát.
Tálaljuk porcukorral megszórva vagy gyümölcslekvárral.