Konyha

A fertőtlenítés már a vásárlásnál kezdődik

A járvány ideje alatt át kell alakítani a bevásárlási és élelmiszer-tárolási szokásainkat. Arra sem árt odafigyelni, hogy miből mennyit eszünk.

Azért, hogy megelőzzük a járvány robbanásszerű terjedését számos higiéniai szabályt kel betartanunk. Például maszkot érdemes viselni, amikor bemegyünk a boltba. Fontos a rendszeres fertőtlenítés is.

Ugyanakkor a konyhában is elővigyázatosnak kell lennünk, amelyet már a bevásárlásnál kell elkezdenünk.

Fotó: shutterstock/eldar nurkovic

Elsőként is pontos bevásárlólistát javasolt írni, hogy ne bóklásszunk a boltba és azt vegyük meg,a mire tényleg szükségünk van. Ezzel le is rövidíthetjük a vásárlásra fordított időt – hangsúlyozta Somogyi-Kovács Anita dietetikus az M1 aktuális csatorna műsorában, amelyet az MTI idézett.

Mielőtt bevásárolnánk, érdemes rendet rakni és letakarítani az új élelmiszerek helyét.
Amikor a boltban vásárolunk az az előrecsomagolt termékeket – mint például a joghurtot, tejfölt – hazatérés után érdemes áttörölni és rövid ideig kint hagyni az asztalon.

Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília is arra hívta fel a figyelmet, hogy előre csomagolt élelmiszereknél sértetlen és tiszta csomagolásút válasszunk. A többi terméknél előszőr szemrevételezzük, hogy melyiket szeretnénk, majd csak azt fogjuk meg, amelyet el is viszünk. Ne tapogassuk össze a termékeket.

A húsokat ebben az időszakban ajánlatos alaposan megfőzni avagy megsütni.

A zöldségeket minden esetben meghámozva és alaposan megmosva tanácsos fogyasztani.

Amikor elkezdünk főzni, javasolt az alapos kézmosás. Fontos, hogy a konyharuha tiszta legyen és a mosogatószivacsokat is sűrűbben cseréljük és fertőtlenítsük. Két mosogatás között pedig mindig ki kell szárítani, így nehezebben tapadnak meg benne a kórokozók.

A dietetikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi időszak alkalmas lehet arra, hogy otthon többet nassoljunk unaloműzés gyanánt. Azt javasolta, hogy csoki helyett inkább rágcsáljunk sárgarépát.