Konyha

A karanténkonyha sztárja: fahéjas-pudingos rúd

A Legyél te a karantén-konyha sztárja címmel várjuk olvasóink receptjét, amelyet mostanság készítenek el családjuknak. Ezúttal Lampertné Zsuzsa küldte el ínycsiklandozó süteményének receptjét Tétről.

Ez a recept egy vasárnapi ebéd desszertjeként is megállja a helyét, de hétköznap is igazi csemege. Mi több, akár reggelire is ehetjük kakaóval vagy langyos tejjel.

Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt,
1 teás kanál só,
3 evő kanál porcukor,
1 egész tojás,
2 tojás sárgája,
3 dl langyos tej,
3 dkg friss élesztő,
6 dkg puha vaj.

Töltelék hozzávalói:
6 dl tej,
4 evőkanál cukor,
2 csomag vaníliás puding,
10 dkg vaj.

Töltelék elkészítése:
Főzzük meg a pudingot a tejjel és a cukorral.
Ezután keverjük bele a vajat.

Így néz ki sütés előtt. Fotó: Lampertné Zsuzsa

A fahéjas rúd elkészítése:
A cukorral elkevert tejben az élesztőt felfuttatjuk.
A lisztben elmorzsoljuk a vajat.
Bele keverjük a sót, porcukrot, tojásokat.
Majd a felfuttatott élesztős tejet is bele keverjük és alaposan összegyúrjuk.
50 percig langyos helyen pihentetjük és kelesztjük.
Amikor megkelt, 12 részre osztjuk.
Kinyújtjuk 3-4 milliméter vastagságú lappá.
Nagyjából tíz centi széles téglalapokat vágunk belőlük.
A 3/4 részénél bevágjuk csíkokra a téglalapokat.
Megtöltjük a pudinggal a nem felcsíkozott résznél.
Ráhajtjuk a tésztát, majd felcsavarjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk úgy, hogy a felcsíkozott rész legyen felül.
170 fokos sütőben nagyjából 15 percig sütjük.
Amikor kivesszük megkenjük olvasztott vajjal, és fahéjas kristálycukorba forgatjuk.
Jó étvágyat kíván mindenkinek Lampertné Zsuzsa Tétről.